Arkivbild. Polisens tjänstevapen av typen Sig Sauer. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svaga polisstudenter kan inte avfyra vapen

Uppdaterad
Publicerad
Kraven för att komma in på polisutbildningen har sänkts. Men det försvårar för en del av eleverna.

Kraven har sänkts – något som dock kan ställa till det för den som kommer in på en polisutbildning. Flera antagna polisstudenter i Växjö har tvingats sluta utbildningen sedan de inte har klarat av det obligatoriska kursmomentet att avfyra ett tjänstevapen, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Man testar ett mindre spektra av fysisk förmåga. Jag säger inte att det bara beror på det, att flera inte klarat av utbildningen. Men ett test för att avgöra om man har erforderlig handstyrka för att avfyra ett vapen tar 30 sekunder att genomföra, säger Ola Kronkvist, chef för polisutbildningen vid Linnéuniversitet i Växjö.

Kraven för att komma in på polisutbildningen har gradvis sänkts eller tagits bort genom åren. Det gäller bland annat begåvningskrav, krav på körkort och färre fysiska tester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Polisrekrytering i Växjö

Mer i ämnet