Christina Sittser bor i USA men har rötter i Kalmar. Foto: Mattias Ankrah /SVT

Hon sökte sina rötter i Kalmar – fann dem i fängelsehålan

Uppdaterad
Publicerad

När Christina Sittser först sökte till SVT-programmet Allt för Sverige visste hon inte mycket om sina svenska rötter. Väl här hittade hon dem djupt inne i Kalmar slott.

Christina Sittser är en ung kläddesigner och skådespelare som bor i Los Angeles. Hon sökte till SVT-programmet Allt för Sverige eftersom hon älskar att berätta historier. Hon visste att hon hade en svensk släkt, men hade inga konkreta berättelser från sina egna rötter.

När hon sökte dem, hamnade hon i Kalmar slott.

”Berg-och-dalbana”

– Min släkt hade åkt berg-och-dalbana på Kalmar slott. De har sett alla sidor. Från toppen i adeln, ner till källarhålan där de väntade på att bli halshuggna.

En av de mest gripande scenerna att filma till hennes avsnitt, som sänds den 3 november, är när hon går i fängelsehålan fylld av namn som skrivits i stenen.

– Man fick en stark bild, en fysisk koppling till historien. Tänk alla dagar och år som människor har suttit här nere.

Vill tillbaka till Småland

Upplevelserna i programmet har gett henne en helt ny känslomässig koppling till Sverige.

– Jag visste att jag hade svensk bakgrund, men kände mig inte svensk. Nu känner jag mig verkligen svensk. Jag vill åka tillbaka till Småland och upptäcka mer av min historia.

Mer från programserien Allt för Sverige hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.