Civilministern agerar mot social dumpning: ”Inte solidariskt”

Uppdaterad
Publicerad

Hultsfred var en av flera kommuner som bjudits in av civilministern för att vittna om så kallad ”social dumpning”. Nu ska regeringen snabbutreda hur man ska komma till bukt med fenomenet.– Vi behöver titta på mer tydliga spelregler, säger civilminister Lena Micko (S).

Fenomenet, som kallas ”social dumpning”, innebär att rika kommuner använder brist på bostäder som ursäkt för att hänvisa människor som är i stort behov av insatser från samhället till en annan kommun – som får bära kostnaderna.

Täby placerade nyanlända i Hultsfred

Ofta är det små glesbygdskommuner med lediga lägenheter dit människor hänvisas. Nyanlända som fått kommunhänvisning till Täby har till exempel av Täby kommun fått hjälp att hitta lägenhet i Hultsfred.

– Det blir ju en ojämlikhet mellan kommunerna. Vissa kommuner slipper få dem och andra kommuner får ta ansvar för dem ekonomiskt. Och så kan inte en stat fungera, att kommuner vältrar över kostnader på varandra. Där måste staten ta ett ansvar och reglera detta, säger Lars Rosander (C), kommunalråd i Hultsfred.

Möte med flera kommuner

I dag bjöds ett flertal små kommuner in till ett möte med civilministern Lena Micko (S), som säger att regeringen nu kommer att agera i frågan.

– Vi behöver titta på mer tydliga spelregler, ansvar mellan kommunerna och hur kontakterna ser ut däremellan, säger hon.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.