Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna Jon och Robin Frööjdh i Eriksmåla i Emmaboda kommun har renoverat den legendariska bilen. Foto: TT och Hamed Ubaidi/SVT

Bankrånaren Clark Olofssons berömda flyktbil renoveras i Eriksmåla

Uppdaterad
Publicerad

En marinblå Ford Mustang, det fick den ökända bankrånaren Clark Olofsson när han och kumpanen Janne Olsson krävde en flyktbil 1973 under vad kom att kallas Norrmalmtorgsdramat. När det hela var över blev den stående, men nu ska den snart få se öppna vägar igen.

– Vi hade ju inte förstått hajp-faktorn om den här. Det förstod vi först när vi började, säger bilentusiasten Jon Frööjdh.

Mellan den 23 och 28 augusti 1973 rånades Kreditbanken i Stockholm av huvudmannen Janne Olsson. Han tog bankpersonalen som gisslan och krävde att den ökände bankrånaren Clark Olofsson skulle föras från fängelset i Norrköping till Kreditbankens valv i Stockholm, vilket också skedde. Under förhandlingarna därefter krävde de bland annat en snabb bil av polisen.

Ska köras till Norrmalmstorg

Bilen har stått i många år, men nu vill Bilsport satsa på den och renovera den. Det är flera olika företag som är inblandade i renoveringen av bilen. Bröderna Frööjdh har lackat och jobbat med motorn.

– Utmaningen var att göra lackjobb, för att den syns väldigt mycket, säger Jon Frööjdh.

Tanken är att bilen ska köras till Norrmalmstorg i Stockholm den 23 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.