Colombiansk poliskår utbildas i bastaktik, polisens egenutvecklade metod för att undvika använda våld i konfliktladdade situationer. Foto: Ricardo Garcia Canchaya/SVT.

Här lär sig Colombias gatupolis hantera våld och gisslandraman

Uppdaterad
Publicerad

Svenska polisens arbetsmetoder går på export till Colombia. Nästan 40 000 colombianska poliser har utbildats i bastaktik för att undvika att bruka våld i ett annars våldsamt samhälle.

I maj tog Linnéuniversitetets polisutbildning i Växjö emot tolv poliser från Colombia. Gruppen utgör den femte polisdelegationen som utbildats av svensk polis sedan 2013.

På räddningstjänstens träningsanläggning Nothemmet i Bergunda, några kilometer från centrala Växjö, lärde sig colombiansk polis grunderna i bastaktik.

– Vi lär oss nu att hitta andra sätt att lösa konfliktladdade situationer utan att behöva bruka våld och därmed undvika förvärra en redan allvarlig situation, säger den colombianske polisen Javier Salleg.

Svensk bastaktik

Bastaktik består av tre komponenter som tillsammans rustar poliserna med kunskap om deras centrala roll i konfliktladdade situationer.

– Hur kommunicerar jag, hur hanterar jag min stress, hur ska jag gå tillväga? Det är de tre grundläggande beståndsdelarna i bastaktik som vi lär ut. Att vara polis är ingen macho-grej, säger Magnus Einvall, polislärare vid Linnéuniversitetets polisutbildning.

Bättre förtroende för polisen

Bastaktik är en viktig del i svensk polis grundutbildning och ingår i SIDAS projekt för fredsutveckling i Colombia. Hittills har svensk polis utbildat 130 colombianska polisinstruktörer som i sin tur utbildat omkring 38 900 poliser i Colombia, enligt en slutrapport från Polismyndigheten.

– Bastaktik kan leda till att befolkningens förtroende för polisen ökar vilket är viktigt för utveckling av demokratin i landet, säger Magnus Einvall.

Förutom att minska våldet i samhället vill polissamarbetet uppnå större respekt för de mänskliga rättigheterna och bidra till en större upplevd trygghet i landet.

Tror du att bastaktik går att omsätta i praktiken ute på gatorna i huvudstaden Bogotá?

– Absolut. Jag är helt övertygad om att den här tekniken går att genomföra, inte bara i Colombia utan i vilket land som helst, säger Nelson Moreno, Bogotápolis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.