Linda Reneland-Forsman är docent på Linnéuniversitetet hon anser att det pandemin och isoleringen också har ökat utanförskapet i samhället hos dem som inte behärskar den digitala tekniken. Foto: Karin Ahlgren

Trots fler användare på nätet – kunskapsklyftorna ökar

Uppdaterad
Publicerad

Med coronaviruset har språnget ökat in i det digitala samhället: luciatåg blev digitala, och konserter likaså. Möten arrangeras över nätet och många jobbar hemma. Men det finns saker att snubbla på i det språnget, som tillgången till de kunskaper som behövs för att kunna ta del av det digitala samhället.

– Jag tror att den kunskapsklyftan ökat nu under covidomställningen, säger Linda Reneland-Forsman, docent på Linnéuniversitetet.

Hennes förklaring till det är att villkoren för att få tillgång till kunskap har förändrats under pandemin.

– Många äldre lånar sin kompetens av barnbarn, eller av tidigare arbetskamrater som har kunskap och tillgång till datorer. Och de som exempelvis har haft sina barnbarn i närheten har säkert kunnat få hjälp. Men för andra har det nog varit svårare, säger hon.

Stress och oro bland äldre

Linda Reneland- Forsman tycker att man ska vara lite försiktig när det handlar om att köpa bilden av äldre som i dessa tider av isolering glatt och friktionsfritt umgås via nätet med sina anhöriga.

– Jag tror inte att det är en riktigt sann bild.

Hon tror snarare att det finns ett stort mått av stress och oro för att inte hänga med eller kunna använda den teknik som finns.

– Och det innebär ofta att människor avstår från sådana aktiviteter som tidigare varit en del av livet.

Önskar it-vaktmästare

Hon drar paralleller till andra områden i samhället, där det för det mesta är klart vart man vänder sig om något är fel.

– Om inte varmvattnet kommer, eller om det är fel på det elektriska i huset så vet man ju vart man ska vända sig. Men när det handlar om den digitala tekniken förväntas man att man själv lär sig det med hjälp av appar eller hemsidor. Det blir ju ett slags moment 22.

– Jag önskar att det fanns någon slags it-vaktmästare i samhället, dit människor kunde vända sig för att få hjälp, säger Linda Reneland-Forsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer