Ambulanssjuksköterskorna Anna Roosling och Malin Arvidsson är glada över hur den nya maskinen för desinficering av ambulanser fungerar. Foto: Farhad Khalili/SVT

Ny metod rengör ambulanser – med virusdödande dimma

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra spridning av coronaviruset måste ambulanserna städas noggrant efter varje körning. Ambulanssjukvården i Region Kalmar län är först i landet med att använda en ny maskin som underlättar städningen. De använder sig nu av väteperoxid-dimma för att desinficera ambulanser.

– Vi är så klart glada och stolta. Vi har lagt mycket arbete bakom den här apparaten, säger ambulanssjuksköterskan Anna Roosling.

Hur fungerar den här maskinen? 

– Den har en aktiv tid på fyra minuter. Den avger en aerosol-dimma med väteperoxid anpassad efter storleken på ambulansen. Sedan står bilen orörd med stängda dörrar i 30 minuter, tills den här dimman hunnit verka. Därefter vädrar man bilen i 15 minuter och sedan är den desinficerad och kan tas i bruk, säger Anna Roosling.  

Andra i landet intresserade

Sedan Region Kalmar börjat använda rengöring av ambulanser med väteperoxid har andra regioner runt om i landet hört av sig. 

– Andra verksamheter har ringt, bland annat Norrland och Västra Götland. De vill ha mer information om hur vi använder oss av den här utrustningen. De är väldigt intresserade, så metoden kommer nog att sprida sig i Sverige, säger Malin Arvidsson, hygiensamordnare och ambulanssjuksköterska i Region Kalmar län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet