Åtta ur personalen på en avdelning på Västerviks sjukhus har nu konstaterats smitatde i covid-19. Foto: SVT

Coronautbrott på Västerviks sjukhus växer – fler i personalen smittade

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare tre personer i personalen på den coronadrabbade avdelningen på Västerviks sjukhus har testat positivt för covid-19. Totalt har omkring 150 personer provtagits.

Under gårdagen gick Region Kalmar ut med beskedet att åtta personer testats positivt för covid-19 på en avdelning på sjukhuset. Fem av dem var personal, två patienter och en anhörig.

På torsdagen kom beskedet att ytterligare tre ur personalen har testat positivt.

Än så länge verkar smittan isolerad endast vara till en avdelning på sjukhuset. Vilken avdelning det handlar om vill Region Kalmar inte uppge.

– Det finns inga tecken på att det är på flera ställen, säger Per-Åke Jarnheimer, tf. smittskyddsläkare i Kalmar län.

Superspridare kan ha tagit in smittan

Det är ännu inte fastställt vem som tagit in smittan på avdelningen, men enligt Per-Åke Jarnheimer tyder mycket på att det handlar om en så kallad ”superspridare”, en mycket smittsam person – och inte ett uttryck för en andra våg av smittspridning i samhället, som många fruktat.

– Jag skulle inte säga att det är ett trendbrott. Det handlar mycket om otur att någon som är extra smittsam har gjort att det har blivit en stor smittspridnig i en känslig miljö där det lätt sprids, säger han.

Väntar på fler provsvar

Omkring 150 personer, patienter på avdelningen, patienter som fått gå hem, personal och anhöriga har testats. Majoriteten av de provresultat som hunnit analyserats har varit negativa, men man väntar fortfarande på fler svar.

Redan under gårdagen tog regionen beslutet att införa intagningsstopp på avdelningen och full skyddsutrustning för personalen, med både visir och munskydd. I normala fall arbetar personalen endast i visir om patienten inte har symptom på covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.