Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mathias Reinius tror att det går att genomföra en smittsäker nollning – om man bättre bevakar att reglerna efterlevs. Foto: SVT

Coronavakter på nollningen ska se till att studenter håller distansen

Uppdaterad
Publicerad

Planeringen inför den traditionsenliga nollningen till Linnéuniversitet är i full gång, trots oro för ökad smittspridning. I år kommer dock studenterna att i högre utsträckning kontrolleras, då Linnékåren bestämt sig för att ha coronavakter på flera av evenemangen.

– Vi har diskuterat detta väldigt noga och då har vi ansett att bevakning är det bästa för att hålla det under kontroll, säger Mathias Reinius, studiesocialt ansvarig i Kalmar på Linnékåren.

Under förra årets nollning var budskapet lika tydligt från kåren: Nollningen skulle följa rekommendationerna, vara coronasäker med social distansering som regel. Men då kunde SVT visa bilder på LNU-studenter som under nollningsaktiviteter klättrade på varandra.

– Vi har ju analyserat hur det har varit och därför har vi exempelvis lagt in det här att vi har personer som kan bevaka platserna så vi kan hålla det smittsäkert, säger Mathias Reinius.

– Dels är det väktare och också ideella studenter som kommer att vara med under eventen.

Garden party bevakas

Exakt vilka och hur många aktiviteter under introduktionen som får coronaövervakare eller vakter är ännu bestämt, men klart är att det stora utomhusevenemanget Garden Party i Kalmarsundsparken kommer ha väktare på plats. Där ska man även dela av området i rutor där man bara tillåter begränsat antal personer får befinna sig i.

– Oron är ju såklart att det skulle vara en ny ökning (i smitta, reds anm). Det är därför vi tänkt extra mycket på reglerna, men inte bara att de finns regler utan att se till att de faktiskt följs, säger Mathias Reinius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet