Coronaviruset i Kronobergs och Kalmar län – följ med i rapporteringen

Häng med på vad som händer i Kronobergs och Kalmar län – här delar vi med oss av det vi vet, i form av egna artiklar och övrig information.

Häng med på vad som händer i Kronobergs och Kalmar län – här delar vi med oss av det vi vet, i form av egna artiklar och övrig information.

Coronaviruset i Kronobergs och Kalmar län – följ med i rapporteringen

Pinnat inlägg

Efter drygt två år med pandemin har SVT Småland beslutat att avsluta den lokala direktrapporteringen. Tack alla som följ oss och ställt frågor. Vi kommer förstås fortsätta att rapportera, men då på ordinarie nyhetsplats, svt.se/smaland.

Två kvinnor har avlidit med covid-1 i Kalmar län

Region Kalmar rapporterar att äldre kvinnor har avlidit med covid-19 de senaste dygnen. Det rör sig om en kvinna i 85-års åldern och en kvinna i 95-års åldern.

Region Kronoberg slutar med dagliga covidsiffror

Från och med 18 februari slutar Region Kronoberg att uppdatera den dagliga rapporteringen över antalet nya fall av covid-19 eftersom allmänheten inte provtas.

Antalet patienter med covid-19 som får vård på sjukhus samt avlidna med covid-19 ska redovisas ett tag till.

Region Kronoberg: "Smittspridningen går åt rätt håll"

Under fredagen meddelade Region Kronoberg att smittspridningen i länet är hög men ändå ser ut att minska något. Allmänheten testas inte längre, men regionen baserar läget på att färre personer inom vård- och omsorg testar sig och att det är färre positiva testsvar. Antalet patienter som vårdas för covid på sjukhus har också blivit färre, enligt Region Kronoberg.

- Sammantaget talar detta för att utvecklingen går åt rätt håll gällande smittspridningen även om den fortfarande är hög. Även fast allmänheten inte provtas längre är det viktigt att stanna hemma om man har symtom på covid-19, säger region Kronobergs smittskyddsläkare Christian Blomkvist i ett pressmeddelande.

Fem avlidna på två dagar i Kronoberg

Totalt fem personer har avlidit med covid-19 i Kronoberg hittills den här veckan, enligt Region Kronobergs dagliga statistikrapport.

Två dödsfall rapporterades in på tisdagen, och ytterligare tre under onsdagen. Fyra dödsfall har skett utanför sjukhus, och ett på sjukhuset.

Under onsdagen ligger totalt 23 personer inlagda på sjukhus med covid-19, en person färre än igår. Ingen intensivvårdas.

Även Kalmar län registrerar ytterligare ett nytt dödsfall med covid-19 sedan gårdagen. Här är 46 personer inlagda på sjukhus, en minskning med hela 11 personer sedan igår.

Hilding • När kan 80+are boka sin fjärde spruta i Växjö?

Hej Hilding! Ursäkta sent svar! Regionen meddelade idag att det går att boka in sig från och med idag. Vaccinationerna börjar i nästa vecka.

Ann • Riktigt dåligt av region Kalmar att sluta med redovisning av fall i vårt län . Även om den stora ” massan ” inte får testa sig så borde befolkningen få se de siffror som går att redovisa . Tycker faktiskt att folket har rätt att få veta det som går , det luktar mer och mer mörkning och tycker det är extremt konstigt av hela Sveriges smittskyddsläkare att inte opponera sig . De flesta har en mycket stor ökning i vården och ändå så följer de FHM blint . Men det har de gjort hela tiden och vi ser resultatet . Det lär inte bli bättre . För egen del trodde jag efter 2 år att man skulle kunna känna sig lite tryggare , men det är tvärtom värre än nånsin . Har ingen tillit till våra myndigheter . Och inte till media heller . Kalmar län sa för bara någon vecka sedan att man skulle fortsätta presentera siffror , men nu ser vi även där vad man kan lita på eller inte . Oerhört besviken .

Hej Ann,

Det stämmer att smittskyddsläkaren sa det i ett av våra inslag när restriktionerna släppte. Men enligt regionen är siffrorna inte längre representativa när det bara är vårdpersonal och patienter som testas - de siffror som presenteras ger alltså inte nödvändigtvis en sanningsenlig bild av verkligheten, vilket ju är själva syftet med att redovisa och följa statistik. Däremot behåller man ju redovisningen av antalet inskrivna på sjukhus och hur många som intensivvårdas, vilket ju också är ett mått på åt vilket håll det går.

Men förstår att din kritik också handlar om att man inte fortsätter testa brett som man gjort innan.

Vaccination av 80-plussare - start nästa vecka

Från och med nästa vecka erbjuds alla i särskilt boende, med hemtjänst eller hemsjukvård - samt alla över 80 år en fjärde dos vaccin mot covid-19 i Region Kalmar län och Region Kronoberg.

Det var i veckan som Folkhälsomyndigheten fattade beslut om att erbjuda en fjärde dos för alla födda 1942 eller tidigare, eftersom man ser att skyddet efter påfyllnadsdos 3 avtar efter cirka fyra månader. Eftersom immunförsvarets förmåga att reagera på vaccinationen, och bygga upp ett långvarigt skydd, även avtar med stigande ålder är äldre extra sårbara.

I båda regioner går det redan nu att boka vaccintider inför nästa vecka och i Kronoberg kommer även ett informationsbrev skickas ut till alla 80-plussare om hur man gör.

Britt • Kajsa! Det här är ingen lokal fråga säger du! Tillhör inte Kalmar län Sverige, gäller inte slopade restrektioner där??

Hej Britt,

När det kommer till frågor som ni i publiken vill att vi ska ställa direkt till Folkhälsomyndigheten eller till ministrar, så finns det en begränsning i vad som ligger inom lokalreportrarnas ramar.

Ansvarsutkrävande intervjuer, med exempelvis statsministern, är ett jobb för våra kollegor på inrikesredaktionen.

Om det däremot dyker upp frågor här i chatten om var man kan hitta information om vaccinbevis eller restriktioner, ser jag inga problem med att länka till rätt källa.

Hoppas detta svarar på din fråga om vilka inlägg vi väljer att svara på.

Ha en fortsatt fin alla hjärtans dag!