Nu sjunker virusnivåerna i avloppsvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Virusmätningar i avloppsvattnet har gjorts i Kalmar sedan september 2021. Första veckan i februari var nivåerna rekordhöga. Men nu visar resultaten en tydlig nedgång av virusmängderna i avloppsvattnet.

– Jag hoppas att det här är första tecknet på att det vänt, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare Region Kalmar län.

En vägvisare

Mätningarna i avloppsvattnet görs på ett antal platser runt om i landet, varav Kalmar är den enda i södra Sverige. Men metoden att mäta mängden virus i omlopp i samhället genom avloppsvattnet är allt för ny för att dra några stora slutsatser, menar Labbé Sandelin.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– En kollega till mig uttryckte det som att de är som en kompass men inte som en GPS. De ger oss riktningen om vart vi är på väg.

Flera parametrar

Nu när den allmänna provtagningen har upphört får man kolla av smittspridningen och pandemin på andra sätt, menar Lisa Labbé Sandelin. Virusmätningarna i avloppsvattnet är en, och det finns fler. 

– Jag kollar av olika parametrar. Som smittskyddsläkare jobbar jag på det sättet exempelvis när det gäller övervakningen av säsongsinfluensa. Jag tittar på trycket på hälso- och sjukvården, jag tittar på belastningen på IVA, hur många har covid av de som provtar sig, och sen kan man titta på hur många som kontaktar 1177 när det gäller feber hos barn, säger Lisa Labbé Sandelin. 

Men samtidigt är hon hoppfull om provsvaren från avloppsrören:

– Det här är den förväntade utvecklingen, att det ska gå ner och vi håller tummarna för det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet