Furuliden i Moheda har drabbats av ett utbrtt av covid-19. Foto: Clary Kroon

Fem av elva smittade hade inga symptom

Uppdaterad
Publicerad

Ett särskilt boende i Moheda har konstaterats med flera fall av covid-19. Flera av de som testats positivt hade inga symtom, uppger Alvesta kommun.

I onsdags konstaterades två fall av covid-19 efter att personer testats positivt på ett särskilt boende i Moheda. Efter det testades ytterligare 22 omsorgstagare och av dem visade provsvaren att ytterligare 9 personer hade covid-19.

– När någon har minsta symtom tar vi alltid prover, så det är så vi har upptäckt smittan, säger Anneli Loberg, chef för omsorgsförvaltningen i Alvesta kommun.

Hälften utan symptom

Av de elva som testats positivt hade fem inga direkta symptom och det är nytt enligt medicinskt ansvarig sjuksköterska på Alvesta kommun.

– Det intressanta är att det var så många, för det har vi inte råkat ut för tidigare. Man funderar på om det är en tillfällighet att just den här virustarmen är mindre aggressiv, eller är det en tendens. Det är något vi måste diskutera med smittskydd och se hur det ser ut på andra ställen, säger Arnold Lennartsson, MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Arnold Lennartsson uppmanar också alla att fortsätta att vara noga med handhygien och att hålla avstånd.

Personal har också smittats

Ungefär samtidigt som de första omsorgstagarna testades positivt för covid-19 testades också personal positivt. Under måndagseftermiddagen uppgav kommunen att det nu är fyra ur personalen som fått covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.