Kalmar får kritik på alla punkter som IVO har granskat. Arkivbild Foto: Henrik Montgomery / TT

Covidsjuka äldre fick inte vård efter enskilda behov

Uppdaterad
Publicerad

Många coronasjuka äldre fick ingen individuell bedömning av läkare när man tog beslut om deras vård, enligt en granskning av Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Både Kalmar och Kronobergs län får kritik av myndigheten.

På en presskonferens på tisdagsförmiddagen presenterade IVO resultatet av sin granskning av samtliga regioner i Sverige. Den visar att var femte äldre på särskilda boenden fick ingen individuell bedömning av vårdbehovet när de blev sjuka.

– I granskningen har IVO identifierat allvarliga brister hos regionerna när det gäller vården av personer som bor på särskilda boenden för äldre, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO, under en digital presskonferens.

Kalmar får tung kritik

Region Kalmar län får kritik på alla fyra punkter som IVO har granskat. Här har äldre och deras närstående inte heller fått information och gjorts delaktiga vad gäller vården.

Dessutom har ställningstagande om och genomförande av vård i livets slutskede har inte skett i enlighet med gällande regelverk under pandemin.

– Vi har precis fått beslutet från IVO och håller på att sätta oss in i ärendet. Vi tar allvarligt på kritiken och kommer ta IVO:s beslut som bas för att säkra att vi möter upp de behov som finns hos de mest sköra äldre, säger Niklas Föghner, primärvårdsdirektör i Region Kalmar län.

Brister i primärvården

Region Kronoberg får kritik på två punkter, som Kalmar också kritiseras på. Dels att äldre som bor på särskilt boende har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19. Men också att behandlingen till äldre inte går att följa, på grund av brister i primärvårdens patientjournaler.

IVO:s granskning bygger bland annat på intervjuer med medicinskt ansvariga i regionerna och kommunerna – och granskningar av patientjournaler. Dessutom har IVO gjort fördjupad tillsyn på flera coronadrabbade äldreboenden, i Torsås, Mönsterås, Hultsfred, Växjö och Alvesta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”IVO har identifierat allvarliga bristen i vården”, säger Sofia Wallström, generaldirektör på IVO om granskningen av äldrevården. Foto: Fredrik Sandberg/Anders Wiklund/TT

IVO:s granskning av vården i landets äldreboenden visar att:

Visa

• Äldre som bor på på särskilda boenden har inte fått vård och behandling utifrån den enskildes behov vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

• Äldre som bor på äldreboende och deras närstående har inte fått information och gjorts delaktiga vad gäller vård och behandling vid misstänkt eller konstaterad covid-19.

• Ställningstagande och genomförande av vård i livets slutskede för äldre på särskilda boenden har inte skett enligt det gällande regelverket under coronapandemin.

• Det finns brister i dokumentationen av patientjournaler hos primärvården. Därför kan man inte följa vården och behandlingen av de äldre.

Alla regioner ska nu återrapportera till IVO om vilka åtgärder som gjorts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer