Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare och advokat i klippet ovan. Foto: William Frykfledt/SVT

CSN-härvan sista rättegångsdag – fortfarande inga tydliga motiv

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hölls slutpläderingarna i den så kallade CSN-härvan i Markaryd, där ett femtiotal personer står åtalade för att ha plockat ut pengar de inte hade rätt till. I centrum står en före detta anställd i kommunen.

– Jag yrkar på fyra till fem års fängelse, säger åklagare Jonny Philipsson.

Idag avslutades rättegången där totalt 49 personer står åtalade för att felaktigt ha fått utbetalningar från CSN.

Åklagaren menar att de misstänkta har varit beroende av CSN-bidragen. Vissa av de åtalade har erkänt att det har hänt, men många vet inte ens vilka kurser de har varit registrerade på.

– Det har varit stort fokus på pengar, säger åklagare Jonny Philipsson i sin slutplädering på fredagen.

Utredning visar inget motiv

I centrum för CSN-härvan står en man som tidigare varit anställd av kommunen på vuxenutbildningen, kunskapscentrum i Markaryd.

Mannen ska enligt åklagaren varit den som möjliggjort de felaktiga utbetalningarna under flera års tid, genom att registrera utbildningar som aldrig genomförts eller slutförts.

Något motiv till varför mannen ska ha gjort det som påstås har åklagaren inte kunnat få fram, och det finns inga bevis på att han skulle ha tjänat några pengar själv.

Rättegången är den mest omfattande vid Växjö tingsrätt i modern tid. Dom väntas den 16 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.