Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den första av totalt 57 rättegångsdagar var under tisdagen. Den huvudmisstänkte själv menar att han inte gjort något annat än sitt arbete. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Omfattande rättegång om bidragsbrott mot CSN vid skola i Markaryd

Uppdaterad
Publicerad

Idag startade rättegången mot den tidigare kommunanställde mannen som misstänks orsakat felaktiga utbetalningar av studiemedel i mångmiljonklassen. Under huvudförhandlingen förnekade han brott – han bara gjort sitt jobb.

Gemensamt för alla misstänkta är kopplingen till en vuxenutbildningen i Markaryd, där de enligt åtalet har registrerats på kurser de inte läst, fått falska betyg och sedan kunnat plocka ut felaktiga studiemedel för sammanlagt 14,6 miljoner kronor.

Det är en omfattande rättegång: de 49 personer som är åtalade för bidragsbrott befinner sig runt om i landet och åtta olika tingsrätter fick koppla upp sig i huvudförhandlingens första dag.

Håller på till mars

Totalt är hela 57 rättegångsdagar inbokade, fram till rättegången avslutas i mars.

– Det skulle ta en helsikes tid att läsa upp alla stämningsansökningar, sa rättens ordförande Lars-Olle Larsson när rättegången inledes.

I stället startades med en generell sakframställan, framför allt riktad mot den huvudmisstänkte, en tidigare kommunanställd i Markaryd.

”Fullgjort sina arbetsuppgifter”

Det är han som har registrerat eleverna och deras betyg – och sedan rapporterat till CSN. Som SVT tidigare kunnat berätta kan åklagaren inte presentera något motiv till hans agerande.

Under rättegångens första dag fick mannen ingående berätta om sina arbetsuppgifter. Hans egen förklaring är att han bara gjort sitt jobb.

– Han menar att han fullgjort sina arbetsuppgifter. Han förnekar att han har agerat brottsligt på något sätt, säger mannens advokat Fredrik Sund.

Hör advokaten om den huvudmisstänktes inställning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.