Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mario Flores är en av de som passat på att låna en cykel från cykelbiblioteket i Växjö kommun. Foto: SVT

Cykelbiblioteket i Växjö en succé – men framtiden osäker

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april öppnade bokningen till cykelbiblioteket i Växjö. Första perioden blev snabbt fullbokad och nu finns knappt nån cykel att låna alls förrän i höst. Trots intresset är projektets framtid hotad, cykelbiblioteket drivs med EU-pengar och hösten 2020 är de slut. Vad som händer efter det är oklart.

Cykelbiblioteket går till så att man bokar en cykel på cykelbiblioteket på kommunens hemsida. Om det finns någon ledig, får man låna den i max tre veckor. Totalt finns 21 cyklar att låna och man hämtar ut den i någon av de fyra cykelbutiker i staden som kommunen samarbetar med i projektet. När man åker till butiken och ska hämta sin lånecykel får man hjälp med instruktioner och service.

Tiderna släpptes i april och första låneperioden blev snabbt fullbokad. Nu har fler bokat och det finns knappt en cykel att låna förrän i höst.

Oklar framtid

Men projektet finansieras med pengar från EU och när de är slut hösten 2020 är det oklart vad som kommer hända med cykelbiblioteket.

– Vi ska utvärdera projektet vid årsskiftet och vid projektslutet nästa år. Sen får vi se om vi har bra resultat och om intresset finns så kanske vi söker interna pengar och Växjö kommun täcker kostnaden själva. Men det är osäkert ännu, vi får se hur det blir, säger Colin Hale projektledare för cykelbiblioteket på Växjö kommun.

Colin Hale projektledare för cykelbiblioteket på Växjö kommun Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.