Pride-paraden i Stockholm 2010. Nu får Jönköping en egen parad. Foto: Scanpix

Dags för Pride-fest i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Idag går den allra första Pride-paraden av stapeln i Jönköping.

Qom ut-festivalen som är Jönköpings första egna Pride-festival har smugit i flera  veckor nu med utställningar och olika evenemang. Men på söndagen är det dags för den stora höjdpunkten, paraden.

– Allt har gått över förväntan och vi räknar med minst 1000 personer i paraden, säger Kristian Kabelacs som är pressansvarig för Qom ut-festivalen.

Vädret enda hotet

På plats finns flera kända personer. Bland annat författaren Mian Lodalen, gaypolisen från Stockholm och Roller Derby-tjejerna. Dessutom kommer HBTQ-nätverket för polisen i Jönköping, Friskis och svettis, olika fackförbund och politiska partier att gå med.

– Det är upplagt för fest, det enda som oroar nu är vädret som inte är det bästa, säger Kristian Kabelacs.

Han säger också att det inte finns några farhågor för att några personer ska ställa till med bråk. Qom ut-festivalen har ett nära samarbete med polisen och enligt Kristian Kabelacs finns det ingen hotbild mot festivalen.

Paraden startar med upptsällning klockan 15:00 på Tändsticksområdet och avslutas två timmar senare i Rådhusparken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.