Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna Martin Modeús biskop i Linköpings stift och Fredrik Modéus biskop i Växjö stift kandiderade båda till posten som ärkebiskop. Foto: Svenska Kyrkan

Dags för val till ärkebiskop – bröderna Modéus kämpar om posten

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen är det dags för den första omgången av ärkebiskopsvalet. Ett val där både Växjös biskop Fredrik Modéus och hans storebror Martin, som är biskop i Linköpings stift, deltar. SVT Nyheter Småland träffade Fredrik Modéus inför valet för att bland annat fråga om hur det känns att tävla mot sin bror.

I det nomineringsval som hölls 30 mars fick Fredrik Modéus 11,2 procent av rösterna. Eftersom alla kandidater som fick fler än fem procent av rösterna går vidare så är han nu en av fem biskopar som kandiderar i den första omgången i valet av ny ärkebiskop i Sverige. Valet hålls onsdag 18 maj.

Flest röster i nomineringsvalet fick Fredriks storebror Martin med nästan 30 procent av rösterna. Martin Modéus är för närvarande biskop i Linköpings stift. 

I klippet ovan hör du Fredrik berätta om hur det känns att tävla mot sin bror.

Kan bli två valomgångar

Fredrik Modéus säger till SVT Nyheter Småland att han inte har så höga förhoppningar om att bli vald, men att han vill satsa på en kyrka som är öppen för alla människor.

– Där man kan tala om livet som det är, och där man kan få svar på sina frågor och ett sätt att tolka livet.

Mer om hur Fredrik Modéus konkret vill göra för att alla människor ska känna sig välkomna i kyrkan kan du höra i klippet här nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Modéus är en av fem kandidater kvar till posten som ärkebiskop Foto: Ricardo Garcia/SVT

Om ingen av de fem kandidaterna får mer än 50 procent av rösterna i den första valomgång hålls ytterligare en omgång.

Ärkebiskopen är den främsta företrädaren för Svenska kyrkan. Nu ska en efterträdare väljas till Antje Jackelén, som går i pension den 30 oktober i år.

Den första valomgången sker på onsdag den 18 maj med start klockan 11. Resultatet väntas vara klart cirka klockan 15.

Om någon av kandidaterna får mer än hälften av rösterna i den första valomgången blir den personen ärkebiskop. Annars genomförs en andra valomgång den 8 juni mellan de två kandidater som fick flest röster i valomgång 1.

Väljarkåren består bland annat av kyrkostyrelsen och förtroendevalda i Svenska kyrkans tretton stift. Totalt är 876 personer röstberättigade i ärkebiskopsvalet 2022.

Sedan tidigare har fem kandidater röstats fram. Johan Dalman, biskop i Strängnäs stift, Karin Johannesson, biskop i Uppsala stift, Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, Martin Modéus, biskop i Linköpings stift och Mikael Mogren, biskop i Västerås stift.

Antje Jackelén går i pension den 30 oktober. Den nya ärkebiskopen tas emot i en gudstjänst i Uppsala domkyrka den 4 december.

Källa: Svenska kyrkan,TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer