Ulf Lundström bärgar bilar som skadats av skarvarna varje vecka.

Dålig asfaltering skadar bilar

Uppdaterad
Publicerad

Asfalten på Ölandsbron orsakar både skador och irritation bland bilister. Problemen har pågått sedan bron asfalterades om förra våren.

Ulf Lundström är bilbärgare. Han och kollegorna hämtar folk varje vecka som har fått skador på sina bilar på grund av dålig beläggning och dåliga skarvar på bron.

– Det är en katastrof, framför allt för pendlarna som kör varje dag, säger han.

Förra våren asfalterades Ölandsbron om. Snart därefter började klagomålen på arbetet komma in. Bland annat handlade det om att skarvarna var för dåligt gjorda. Trafikverket gick då ut och rättade till det. Men klagomålen har fortsatt komma in och nu börjar även yrkeschaufförerna tröttna.

– Snart tröttnar någon och får de ett fel på sin bil så kommer Trafikverket få ett skadeståndskrav, det handlar om stora kostnader för bilägaren.

Trafikverket är väl medvetna om problemen, men säger att det inte är helt enkelt att åtgärda.

Ingen brist på pengar

– Det är vanligt att det blir problem vid just skarvarna på den här typen av bro. Vi har en större översyn av Ölandsbron planerad till mellan 2016 och 2019 och fram till dess får vi försöka mildra problemen, säger Adriano Maglica, nationell samordnare för stora broar.

Han understryker att det inte handlar om brist på pengar.

– Det handlar om att det är komplicerade åtgärder som måste till för att komma till rätta med problemen. Men i början av hösten kommer vi gå ut och slipa till de värsta nivåskillnaderna iallafall.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.