Foto: Scanpix

Dålig återväxt av älg på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Älgjakten närmar sig men på Öland är det ont om älg. Och nu kräver jägarna på södra delen av ön att jägarna i norr tar problemet på allvar, för att rädda återväxten av djuren.

Det är problem med återväxten av älg på Öland. Mer än hälften av kalvarna dör. Och när nu älgjakten drar igång i slutet av oktober så menar Magnus Johansson, vice ordförande i Mörbylånga älgskötselområde, att något måste göras.

– Ja, absolut. Det krävs största försiktighet med jakten, säger han till Smålandsnytt.

Älgdöd

Problemet med återväxten har funnits länge, och 2005 bildade de båda kommunerna på Öland varsitt älgskötselområde för att få bukt med problemet.

– Men vi visste inte när det skulle ordna till sig, så därför använde vi kalvfördelningen som ett dragspel. Så om det är lite älg bryr vi oss inte om att jaga kalv, och är det mycket älg så kan man jaga kalv, berättar Magnus Johansson.

Jägare oense

Dragspelsmetoden som Magnus Johansson pratar om fungerade i några år. Men sedan upplever han att Borgholms älgskötselområde bröt överenskommelsen. Och statistik visar att sedan 2006 har 70 kalvar skjutits på den norra delen av ön, jämfört med 17 stycken på den södra.

Patrik Ottosson är ny ordförande i Borgholms älgskötselområde, och han håller inte med om att de har brutit överenskommelsen eftersom de har följt den skötselplan som bland annat Länsstyrelsen och skogsägarna varit med och lagt upp. Däremot tar han den dåliga återväxten på allvar.

– Det är klart att vi måste minska kalvavskjutningen. Det har lämnats in ett förslag på att halvera kalvavskjutningen som vi ska fatta beslut om på vårt möte i nästa vecka, säger Patrik Ottosson till Smålandsnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgdöd

Mer i ämnet