Foto: Arkiv

Dålig skyddseffekt på årets influensavaccin

Uppdaterad
Publicerad

Årets vaccin mot influensa har uppvisat en ovanligt dålig skyddseffekt. I Kronoberg har hälften av de sjuka personer som vårdats på sjukhus för influensa varit vaccinerade.

Årets influensa har gjort att många äldre blivit rejält sjuka och i Mörbylånga tros 13 äldre personer ha dött i sviterna av influensan, som SVT Nyheter Småland berättat om.

Både Kalmar och Kronoberg erbjuder gratis influensavaccin till personer över 65 år. Men mycket tyder på att årets influensavaccin verkar ha varit ovanligt overksamt.

Influensan 2017

Svensk mätning visar på dåligt skydd

I en mätning som gjordes i Stockholms läns landsting där många patienter sökte vård strax innan jul visade det sig vaccinet ha en skyddseffekt på endast 28 procent för de över 65 år. I en mätning i Finland som gjordes samtidigt var skyddseffekten av årets vaccin 30 procent.

– Om det stämmer är det riktigt dåligt i så fall, säger Arne Runehagen, smittskyddsläkare i Region Kronoberg.

Både i Kronoberg och Kalmar har man märkt av att årets vaccin har gett ett dåligt skydd. I Kronoberg har ungefär hälften av de äldre som sökt sjukhusvård för influensa varit vaccinerade – och trots det insjuknat.

– Man kan alltid få influensa trots att man är vaccinerad, skyddseffekten är aldrig 100 procent. Men när vaccinet är bra ska det ligga på 70-80 procent, säger Arne Runehagen.

Samma vaccin på hela norra halvklotet

Det är världshälsoorganisationen WHO som förutser vilka influensavirus som kommer att cirkulera under vinterhalvåret. Förutsägelsen görs ett år i förväg, oftast i februari.

Man tar i regel fram tre virusstammar man tror kommer orsaka ett influensautbrott och skickar dem ut till vaccintillverkarna. Det är samma vaccin som distribueras till patienter i Sverige som till övriga Europa och i Nordamerika.

Sedan mätningen i Stockholm kring jul har ett antal andra mätningar gjorts runt om i världen som visar på en något bättre effekt av vaccinet.

Att vaccinet verkar bita dåligt på influensan i Sverige och Finland kan bero på att av själva influensaviruset förändrats, eller muterat, just i vår del av världen.

”Bästa vi har just nu”

Folkhälsomyndigheten är ansvarig för att övervaka hur vaccinet fungerar, och de säger att deras analyser tyder på att årets mest frekventa influensavirus, H3, har muterat snabbare här än i till exempel Nordamerika.

– Det kan hänga ihop med att det är lite lägre effekt, säger Annasara Carnahan, epidemolog på Folkhälsomyndigheten.

Är det rimligt att WHO tar fram ett vaccin om viruset kan se olika ut i olika delar av världen?

– WHO gör den bästa bedömningen de kan och det har duktiga experter som bedömer detta. Sen kan man alltid önska sig en snabbare tillverkning av vaccin. Det är nog det bästa sättet vi har just nu, eftersom det tar så lång tid att producera vaccinen.

Finns det någon poäng med att vaccinera sig om det ger så dåligt skydd?

–  Jag tycker man ska se influensavaccin som en extra försäkring om man av olika skäl har en ökad skörhet. Sen kan den ha bättre eller sämre effekt men det är ändå någonting.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Influensan 2017

Mer i ämnet