Se Fredrik Johansson berätta hur den nya dammen gör att Nya kyrkogården i Västervik är helt självförsörjande på vatten för bevattning. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Dammprojekt ska förhindra brist på dricksvatten

Publicerad

Bristen på dricksvatten har blivit allt mer påtaglig i Västerviks kommun. Nu anläggs flera dammar för att minska på dricksvattenanvändningen.

– Det är inte bara problem för det kommunala dricksvattnet och tillgången där, utan även för privata brunnsägare och lantbrukare, säger Anders Fröberg, vattensamordnare på Västerviks kommun.

Norra Kalmar län har pekats ut som ett av de områden där det är särskilt hög risk för torka, både av SMHI och av SGU, Sveriges geologiska undersökningar.

– Rent vatten ska kunna användas där det gör som störst nytta. Vattnet riskerar att ta slut, det är därför man har bevattningsförbud. Inför man inte sådana restriktioner så räcker inte vattnet till, säger Anders Fröberg.

Flera vattenprojekt på gång

I Västervik har flera åtgärder för att spara på dricksvattnet satts igång. Vid Nya kyrkogården har en ny damm precis färdigställts. Där ska dagvatten samlas för att sedan användas till bevattning av kyrkogården.

– Vi har varit väldigt styrda av bevattningsförbudet. Nu kan vi vattna året om, om vi skulle vilja, säger Fredrik Johansson, kyrkogårdsansvarig i Södra Tjust pastorat.

Kommunen är medfinansiär och i framtiden finns planer på att dammen även ska användas för bevattning av kommunens fotbollsplaner i området.

I en annan del av Västervik håller ett nytt bostadsområde på att växa upp och även här ska en damm anläggas för bevattning. Här kommer ett särskilt vattenledningsnät installeras för att de boende ska kunna tappa vatten från dammen direkt vid villatomten.

Måste hitta ny vattentäkt

Samtidigt utreds en ny vattentäkt i kommunen. Varifrån man hoppas kunna ta vatten i framtiden, när vattnet i den nuvarande täkten sinar.

– Vattnet i vår befintliga vattentäkt räcker inte till på somrarna när det är torrare än normalt, säger Anders Fröberg.

Just nu är det flera projekt på gång i Västervik för att spara på dricksvattnet. En nödvändig åtgärd, enligt vattensamordnare Anders Fröberg. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.