Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Dennis Wiström, projektledare havsmiljö Gamlebyviken, samhällsbyggnadsenheten Västerviks kommun. Foto: SVT/Clary Kroon

Multidamm i Västervik ska ge klarare badvatten i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Vid Ernebergsfältet i Gamleby i Västerviks kommun håller det på att byggas en så kallad multidamm, med flera olika användningsområden. Dammen ska bland annat hindra översvämning vid skyfall.

– Vi vill hålla kvar vattnet i landskapet, så att inte det näringsrika vattnet med fosfor och kväve transporteras ut i Gamlebyviken och vidare ut i Östersjön, säger Dennis Wiström, projektledare havsmiljö Gamlebyviken, samhällsbyggnadsenheten Västerviks kommun. 

Lokala åtgärder

Östersjön är ett av världens mest förorenade havsområden med problem som övergödning och algblomning. Västerviks kommun har under flera år jobbat med olika lokala åtgärder för att minska övergödningen och multidammen är en del i det projektet. 

– Turistnäringen är en stor intäkt i Västerviks kommun och det man vill ha som turist när man kommer hit på sommaren är bra vatten att bada i. Därför ligger vi i framkant när det gäller olika projekt för att få ett bättre hav, säger han.

Multidammen kommer inte bara leda till bättre badvatten utan ska också användas till att bevattna fotbollsplaner på sommaren och göra konstsnö på vintern. 

– Tidigare använde vi dricksvatten när vi gjorde konstsnö, men då var tillgången begränsad. När vi använder vattnet från dammen blir tillgången fri och det gör att vi kan få upp snön på ett eller två dygn när det är kallt, säger Dennis Wiström. 

Backe till barnen

Dessutom kommer en del av de jordmassor som grävs upp användas till en pulkabacke till de yngre barnen. 

Multidammen beräknas vara klar runt årsskiftet och kosta omkring fyra miljoner kronor. Boverket bidrar med 2,5 miljoner och kommunen står för resten. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västervik

Mer i ämnet