Dansbana i Växjö säljs för en krona

Uppdaterad
Publicerad

Den omstridda dansbanan är till salu för en krona mot villkoret är att köparen monterar ner och flyttar den. Men dansentusiasterna jublar inte än.

Dansbanan Kaskad i Folkets Park i Växjö har sedan tidigare blivit utdömd att rivas för att ge plats åt 200 bostäder. Flera protester från dansentusiaster gjordes och bland annat 500 namnunderskrifter samlades in, men utan resultat.

Tidigare i april i år lämnade dansentusiasterna ett förslag på att flytta hela dansbanan till en annan plats. Något som Växjö kommun inte skulle se som en trolig lösning.

Dansbanan i Växjö

– Vi kan inte flytta dansbanan, men vi kan se om vi kan hitta någon mark där man skulle kunna bygga upp den, sa Eva Johansson (C), som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden till SVT Nyheter Småland i april tidigare i år.

Bortskänkes via annons

Men nu har Västkuststugan, som ska bygga bostäder i Folkets park, lagt ut en annons på sajten Blocket och säljer hela dansbanan för en krona.

Villkoret är att köparen själv måste se till att bygget monteras ned och forslas bort.

Enligt bolaget är dansbanan, som byggdes upp ny efter att Folkets park brandhärjades år 2000, värd ett antal miljoner.

– Det är en fin hederlig paviljong i limträ. Vi sa att vi provar på Blocket och ser om man får napp. Utgångspunkten är att det är synd att förstöra bra byggnader, säger Reima Mattila, vd på Västkuststugan.

Hur mycket pengar sparar ni på att någon annan monterar ner den?

– Inte en aning. Vi har inte tittat på det alternativet, utan prövar nu det här i första skedet.

Dansentusiaster besvikna

Iréne Nilsson är en av de dansentusiaster som länge kämpat för att få ha dansbanan kvar och hon är inte imponerad av försöket att skänka bort dansbanan.

– Först tänkte man att det fanns en liten chans. Detta framställs som en fin gest men det kostar egentligen inte en krona. Det kostar nog lika mycket som att bygga upp en ny, säger Iréne Nilsson.

Intresse från Stockholm

Annonsen har legat ute sedan i torsdags i förra veckan och enligt Reima Mattila så har flera personer redan hört av sig.

Företaget kan tänka sig att göra en överenskommelse om överlåtelse även med intressenter utanför Växjö, säger han.

– I fredags fick jag tio samtal angående paviljonen, bland annat från Stockholm, och det är många som har frågor. I nuläget är det några som vill åka ner och titta på den.

Iréne Nilsson menar att Kaskad är en av södra Sveriges bästa dansbanor.

– Om inte Växjö kommun vill behålla den så är det bara att säga grattis till den som får den, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dansbanan i Växjö

Mer i ämnet