Det danska bolaget Barslund uppges ha förlorat omkring 10 miljoner varje månad på vägprojektet i Sverige. Foto: ClaryKroon/SVT

Danska bolaget: E4-bygget orsaken till konkursen

Uppdaterad
Publicerad

Konkursförvaltaren till det konkursdrabbade danska bolaget Barslund, som hade kontrakt på entreprenaden för motorvägsbygget på E4 mellan Ljungby och Toftanäs, skyller konkursen på E4-bygget.

Enligt den danska konkursförvaltaren har kalkylerna i motorvägsprojektet slagit fel. Det har lett till en del tvister mellan Trafikverket och Barslund när det gäller utbetalningar.

- Det har funnits oenigheter mellan bolaget och Trafikverket i vilken omfattning det skulle betalas ut extra betalning för extra arbete, säger Henrik Steen Jensen, konkursförvaltare till SVT.

Har gått 10 miljoner back – i månaden

Han får delvis medhåll från Trafikverket, som tonar ner betydelsen av de extra betalningarna. 

– Det har varit en del tillägg, som det blir i de flesta fall. Och det har funnits vissa oenigheter, men inget som är av jättestora mått, säger Mattias Eriksson på Trafikverket. 

– Vi har haft vissa ekonomiska diskussioner angående extraarbete, men inget som är i förhållande till kontraktets storlek. 

Ombyggnationen av E4:an mellan Ljungby och Toftanäs kostar staten över en miljard kronor. Barslund hade ett kontrakt värt cirka 750 miljoner kronor, och bolaget ska ha gått 10 miljoner kronor back i månaden på E4-bygget, rapporterar Helsingörs dagblad.

Oklart om underentreprenörer får betalt

I nuläget står vägbygget stilla, medan den danska konkursförvaltaren försöker rekonstruera bolaget. Det är enligt konkursförvaltaren Henrik Steen Jensen ännu oklart om konkursboet kommer att kunna betala alla fakturor från underleverantörer i Ljungby.

För närvarande letar Trafikverket inte efter en ny entreprenör som kan bygga färdigt vägen.

– Vi måste avvakta och inleda diskussion med konkursförvaltaren. Under tiden arbetar vi med att hålla vägen öppen, framkomlig och säker, säger Mattias Eriksson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer