”Vi vill ta vårt ansvar för att göra vår del i detta”, säger Anneli Ekstedt verksamhetschef för Måltidsorganisationen i Växjö kommun. Foto: SVT

Därför bytte Växjö kommun ut riset till matvete på skolmenyerna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan två år tillbaka har Växjö kommun ersatt nästan allt ris på skolmenyerna med bland annat matvete. Ett alternativ som kommunen menar ska vara både mer klimatsmart och hälsosammare.

Hösten 2017 bestämde sig Växjö kommun för att stegvis sluta servera ris på skolorna. Två år senare är nästan allt ris uteslutet och förekommer endast när ris är ett måste och ingår som huvudingrediens, exempelvis i rätten ”stekt ris”.

Och beslutet att fasa ut riset grundar sig framförallt i två orsaker. 

– Ris har en större klimatpåverkan. Det går åt mycket vatten och odlas inte i Sverige. Matvetet är en hälsosammare produkt, vi vet idag att barn och unga inte ska äta ris så ofta och då kan vi hjälpa till genom att inte servera det så ofta. Vi vill ta vårt ansvar och göra vår del i detta, säger Anneli Ekstedt verksamhetschef Måltidsorganisationen i Växjö kommun.

Är det bara klimatsmart eller också ekonomiskt?

–  Det har inte blivit någon ekonomisk skillnad, det kostar ungefär lika mycket. Vi har inte heller uteslutit riset i ekonomiskt syfte.

Synpunkter från elever och föräldrar

Riset har bytts ut mot bland annat potatis, pasta, bulgur och matvete. Men beslutet att utesluta riset gick inte obemärkt förbi. Både elever och föräldrar hade synpunkter på de mer klimatsmarta måltiderna.  

– Till en början hade många synpunkter på maten. Man var lite ovan och det var nya typer av maträtter som serverades, så vi var ute och pratade mycket med elever och hade mycket föräldraråd. Jag pratade med en av kockarna idag som berättade att det går ungefär åt lika mycket matvete som det gick åt ris, säger Anneli Ekstedt.  

Stor efterfrågan på matvete

Nu upplever skolorna och kommunen att eleverna har vant sig vid att inte bli serverad ris längre och kanske till och med tycker om det.

– Just matvete har vi lite svårt att få tag på nu av vår leverantör för efterfrågan har blivit så stor.

Hur jobbar ditt barns skola med klimatsmart mat?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.