Socialnämndens ledamöter, bland andra Vidar Lundbäck (C), anklagas för bristande beslutsfattande. Nu sätts hans framtid i nämnden på spel – se mer i klippet. Foto: Olof Peterson, SVT

Därför kan Älmhultspolitikerna sparkas från sitt uppdrag – använder för mycket pengar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året gjorde socialnämnden i Älmhult av med nästan 24 miljoner mer än vad deras budget tillät och nu vill revisorerna att politikerna byts ut.

Kommunrevisorna, med representanter från sju av kommunens åtta partier, var eniga i kritiken: socialnämndens politiker borde inte få ansvarsfrihet – vilket betyder att de kan bli avsatta.

Orsaken är att nämnden gör av med betydligt mer pengar än vad som är budgeterat, och problemet har eskalerat.

2020 gjorde nämnden av med 23,8 miljoner kronor ”för mycket” – trots stora stadsbidrag som en följd av pandemin. Det är framför allt kostnader inom Individ- och familjeomsorg (IFO) som har skjutit i höjden, som ekonomiskt bistånd och hjälp till utsatta barn.

Verksamheter som inte är lätta att spara in på, konstaterar Vidar Lundbäck (C) vice ordförande i socialnämnden.

– Det handlar ju om de svagaste människorna i samhället som behöver hjälp och stöd. Det kan man inte strypa hur som helst, säger han.

SVT har tidigare berättat om hur IFO fuskat för att korta köerna – läs mer om det här.

Bristande förmåga

Revisorerna har gått igenom nämndens protokoll för att se vad politikerna gjort för att spara pengar, och de uttrycker en oro över brist på handlingskraft.

– Vi tycker inte de tar sitt stora underskott på allvar. Det är tredje året i rad som de inte håller sin budget, säger kommunrevisorn Ingmar Almkvist (S).

Som svar på kritiken har nämnden skickat in en lista på 17 åtgärder som de trots allt gjort eller försökt genomföra det senaste året.

– Jag förstår att de vill ge oss en knäpp på näsan. Men jag tycker faktiskt vi har tagit de beslut som varit möjliga att ta, säger Vidar Lundbäck (C), vice ordförande i socialnämnden.

Kommunfullmäktige röstade i frågan under måndagskvällen, och socialnämndens politiker fick ansvarsfrihet med stor röstmajoritet – de utpekade politikerna fick själva inte rösta i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.