Se Vidar Lundbäck (C) svara på frågorna om Älmhults barnutredningar i klippet.

Älmhultspolitiker om fusket med barnutredningar: ”Kan inte svara på varför”

Uppdaterad
Publicerad

Varför har Älmhults kommun använt lagt ner barnutredningar och öppnat upp dem igen? IVO uppfattar det som ett sätt att dölja missförhållanden med långa utredningstider. Nu svarar Vidar Lundbäck (C), vice ordförande i socialnämnden på kritiken.

I oktober förra året kom larmet till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Kommunens barnutredningar tog i många fall tog längre tid än vad som är tillåtet.

Dessutom skulle de långa utredningstiderna i några fall ha mörkats genom om att ärenden lades ner och direkt öppnades igen.

Enligt IVO:s granskning har det skett ”i ett led i att åtgärda långa utredningstider, vilket saknar stöd i lag.” Kommunen kritiseras också för att de inte lyckats åtgärda de långa utredningstiderna – under flera år.

Åtgärdsprogram

Nu har kommunen infört ett nytt arbetssätt, som ska säkra kvaliteten i verksamheten. Bland annat:

  • Vissa socialsekreterare har fått roller som team-ledare, som en garant för att rutiner och rättssäkerhet upprätthålls.
  • På återkommande avstämningsmöten ska alla utredningar gås igenom – så ingen blir liggande.
  • Socialnämnden har också tagit fram en handlingsplan för att hantera problemen med vakanser.

Hur väl åtgärderna funkar kommer granskas av IVO under nästa år.

Men varför använde Älmhults kommun en metod som inte var laglig? Hur har barnen påverkats? Se socialnämndens vice ordförande Vidar Lundbäck (C) svara på SVT:s frågor i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.