Foto: SVT/Arkiv

IVO:s kritik mot Älmhults barnutredningar: ”Inte stöd i lag”

Uppdaterad
Publicerad

Älmhults kommun har i flera år haft problem med att utredningar om utsatta barn inte blir gjorda i tid. Istället för att lösa problemet, har utredningar lagts ner och öppnats upp igen – enligt Inspektionen för vård och omsorg – IVO, strider det mot lagen.

Tillsynen mot Älmhults kommun inleddes i oktober förra året, efter att en socialsekreterare larmade om att socialtjänsten kringår kravet på att utredningar inte får ta längre än fyra månader. Det genom att stänga och öppna upp ärenden igen – utan att några åtgärder gjorts.

Några dagar efter anmälan larmade socialtjänsten själva om att 49 barnutredningar hade pågått längre än fyra månader.

Nu har IVO tagit beslut i ärendet. Problemen kan ”ha inneburit allvarliga konsekvenser för barn och unga som har haft behov av akut skydd”, skriver de i sitt beslut.

Dolde för långa utredningstider

IVO uppfattar även att kommunen lagt ner utredningar och direkt öppnat dem som ett nytt ärende ”i ett försök att åtgärda för långa utredningstider, sedan detta uppmärksammats som ett missförållande (...) vilket saknar stöd i lag”.

– Det kan verka märkligt. Men det har inte gjorts för att bryta några regler, säger Vidar Lundbäck (C), vice ordförande i socialnämnden i Älmhult.

Varför har ni gjort på det sättet, när det inte finns stöd i lagen?

– Det kan jag inte svara på. Men vi har påpekat att man inte kan göra på det sättet.

Fler problem uppdagades

I juni, när IVO begärde information från kommunen, uppdagades fler fall – 27 barnutredningar till som pågått för länge.

Det har bland annat orsakat att barns situation har försämrats under tiden. Enligt IVO är det anmärkningsvärt att kommunen inte själva hade koll och kontroll över utredningstiderna, ens efter att inspektionen var inledd.

Nu har kommunen lämnat en lång åtgärdslista till IVO – resultatet kommer följas upp under 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.