Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
IVO: ”Fanns skäl att ta anmälan på allvar” Foto: SVT/Arkiv

IVO: ”Fanns skäl att ta anmälan på allvar”

Publicerad

Den anonyma anmälan om att det fuskas med barnutredningar i Älmhult för att kringgå tidgränserna gjorde att IVO, Inspektionen för vård och omsorg, kände sig tvungna att granska kommunen själva.

– Även om vi inte vet med säkerhet så fanns det stora skäl att ta den här anonyma anmälan på allvar, och avsluta den här Lex Sarah-anmälan med icke godkänt och inleda en ny utredning, en egen initierad tillsyn, säger Rolf Köhler, inspektör på IVO, inspektionen för vård och omsorg.

Om man lagt ner ärenden och sen återupptagit dem för att nollställa timern, hur allvarligt är det?

– Det är svårt att säga. I ett enskilt fall kan det vara väldigt allvarligt och i ett annat kan det vara mindre allvarligt. Men som trovärdighet och rättssäkerhet.. det är inte okej. Det är lite som att fuska.

Socialnämnden i Älmhult kommer till att börja med att få yttra sig till IVO om uppgifterna i den anonyma anmälan stämmer, och det kan även bli aktuellt att IVO gör ett tillsynsbesök i Älmhult.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer