Barnutredningar nedlagda av chefer: ”Ska inte handla om mörkläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Socialsekreterare i Älmhult har i skrivelser slagit larm efter att ha upptäckt att tre barnutredningar avslutats efter ledningsbeslut utan att barnen någonsin kontaktats.

IVO, inspektionen för vård och omsorg, utreder just nu socialtjänsten i Älmhult. Bland annat misstänks man bryta mot lagen då utredningar lagts ner för att sedan öppnas upp igen.

Detta skulle kunna vara ett sätt att dölja att kommunen inte lever upp till den lagstadgade utredningstiden på fyra månader för barnärenden – något som Älmhults kommun har haft problem med.

I en lex Sarah-anmälan framgår det att socialsekreterare i Älmhult larmat om tre utredningar som avslutats efter ledningsbeslut. I samtliga fall utan att ha kontaktat de berörda barnen eller ha tagit relevanta kontakter. Två av de fallen öppnades sedan upp igen.

”Litar på tjänstemännen”

Men att detta skulle handla om att ledningen försöker kringgå tidskravet på barnutredningar genom att öppna gamla fall som nya vänder sig socialnämndens ordförande Marie Rosenquist (M) emot.

– Jag litar på mina tjänstemän som tagit besluten. Jag har yttersta ansvaret men vill inte uttala mig om detta, utan jag litar på att mina tjänstemän har tagit rätt beslut, säger Marie Rosenquist (M), ordförande i socialnämnden i Älmhult.

Förklaringen: ”Fick till oss ny information”

SVT Nyheter Småland har sökt enhetschefen på socialtjänsten Sara Stigsdottir under hela fredagen men hon har inte gått att få tag på. Men i ett skriftligt uttalande på kommunens hemsida som publiceras under fredagseftermiddagen kommenteras uppgifterna.

I juni 2019 färdigställdes och avslutades 49 försenade barnutredningar efter att man gjort en intern granskning av utredningar som gått över tiden, skriver kommunen.

”Men då det i fyra fall inte fanns nog med underlag för att säkerhetsställa barnens situation valde vi att öppna ärendena igen, då vi fick till oss ny information”, skriver kommunen.

I det skriftliga uttalandet framgår också att kommunen inlett en egen granskning för att kunna svara IVO. Granskningen väntas vara klar efter årsskiftet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älmhult

Mer i ämnet