Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Stina Stjernkvist/TT

”Barn riskerar att fara mycket illa” – ny kritik mot Älmhults barnärenden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Inspektionen för vård och omsorg (IVO) granskat socialtjänsten i Älmhult kommer ny kritik mot hanteringen av barnärenden. Problemen har funnits i flera år – men nu måste de åtgärdas på sex veckor.

Ivo har i flera omgångar granskat hanteringen av barnärenden i Älmhults kommun – år efter år sedan 2015 har de visat på brister. Detta har fått konsekvenser för utsatta barn, bland annat en flicka som man misstänkte utsattes för hedersvåld och sexuella övergrepp.

Nu har myndigheten återigen följt upp hur Älmhult har hanterat bristerna, och kritiken är tillbaka. Kommunen fullgör inte sin skyldighet enligt lag att skyndsamt utreda barns behov.

”Missförhållandet kan leda till att barn riskerar att fara mycket illa”, skriver Ivo.

Älmhults kommun har efter tidigare kritik presenterat en stor mängd åtgärder, anlitat konsulter och organiserat om. Men enligt Ivo har åtgärderna inte fått avsedd effekt.

Sex veckor att lösa bristerna

Under granskningen har Ivo också uppdagat fler brister – beslut som inte verkställs, utredningar som inte fördelas till handläggare, och en utredning som inte inletts omedelbart – trots uppgifter om våld.

Nu kräver Ivo i ett föreläggande att det från och med 31 januari 2022 inte finns någon utredning som överskrider den lagstadgade utredningstiden på fyra månader, om det inte finns ett beslut om förlängning som har stöd i lagen.

– Vårt mål med åtgärderna är att arbeta med långsiktiga, hållbara lösningar så att vi aldrig har några utredningar som överskrider fyra månader, säger Jenny Smedberg, socialchef, i ett pressmeddelande.

SVT har tidigare granskat socialnämnden i Älmhult – i klippet nedan kan du höra socialsekreterares egna larm om bristerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT har pratat med sex socialsekreterare med insyn i Älmhults barnutredningar – hör deras kommentarer i klippet. Foto: Olof Peterson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Barnärenden i Älmhult

Mer i ämnet