Foto: Vilhelm Stokstad/TT, Stina Stjernkvist/TT

Barn i Älmhult riskerade sexuella övergrepp – stora brister i kommunens utredning

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har Älmhults kommun anmält sig själva på grund av segdragna handläggningar och utredningar i barnskyddsärenden. Denna gång handlar det om en orosanmälan där ett barn kunde vara utsatt för våld och sexuella övergrepp.

I en Lex Sarah-anmälan som är skickad till IVO (inspektionen för vård och omsorg) i början av oktober beskrivs hur ett ärende, där ett barn misstänktes vara utsatt för våld, sexuella övergrepp och försummelse, innehåller flera allvarliga brister.

Trots att barnet riskerade att bli utsatt före både våld och sexuella övergrepp tog det 4,5 månad innan utredningen ens kom igång, och sedan 7,5 månad till innan utredningen var avslutad, detta trots att lagen säger att en barnutredning ska vara avslutad inom fyra månader.

Ingen dokumentation

Dessutom är dokumentationen i utredningen mycket bristfällig enligt anmälan. Det framgår inte hur utredningen gått till, eller om man ens träffat det berörda barnet, vilket gör att det inte går att följa ärendet i efterhand.

Älmhults kommun har tidigare haft problem med sina barnärenden. 2019 larmade socialsekreterare i Älmhult om att barnärenden vid flera tillfällen avslutats för att sedan öppnas upp igen. IVO utredde då om detta var ett sätt att försöka dölja att man inte följde den lagstadgade utredningstiden, något som då förnekades av socialnämndens ordförande.

Bröt mot lagen

Sammanlagt handlade det om 49 barnärenden som pågått längre än fyra månader. IVO:s utredning av ärendet landade också i att Älmhult bröt mot lagen när de stängde och återöppnade ärenden.

Det nu aktuella ärendet avslutades ett år efter att anmälan kom in, men en ny utredning har startats då en ny orosanmälning kommit in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.