Att driva en restaurang med datumutgångna råvaror kan vara helt okej enligt Markaryds kommuns livsmedelsinspektör Helena Axelsson. Foto: Janerik Henriksson/TT/Markaryds kommun

Restaurang med utgångna råvaror i Markaryd – så säger livsmedelsinspektören

Uppdaterad
Publicerad

Restaurang Perrongen är helt unika i Markaryd eftersom restaurangen sedan ett halvår tillbaka drivs på datumutgångna råvaror. Men vad gäller egentligen när man väljer att laga maten på detta sättet?

Att driva en restaurang med datumutgångna råvaror kan vara helt okej enligt Markaryds kommuns livsmedelsinspektör Helena Axelsson. Så länge man följer vissa regler.

  • Varor vars förbrukningsdatum gått ut får inte användas. Däremot kan man använda varor vars bäst före-datum gått ut.
  • Överskottslivsmedel får skänkas bort av leverantörer. Avfallsvaror får däremot inte skänkas bort.
  • Restaurangen måste följa livsmedelslagstiftningens krav. Detta innebär att temperaturer måste hållas och varorna måste hållas fräscha.

Enligt Markaryds kommuns livsmedelsinspektör Helena Axelsson följer restaurang Perrongen dessa krav, och därför kan den drivas utan problem.

Har restauranger ingen skyldighet att meddela gäster om maten lagas med denna typen av råvaror?

– Nej, det finns ingen sådan skyldighet. En restaurangen får drivas såhär utan att någon vet om det, säger livsmedelsinspektören Helena Axelsson.

Ingen skyldighet att informera

Däremot har försäljare en skyldighet att meddela köpare om en vara har kort datum till exempel. Men om samma vara skulle tillagas så finns det ingen informationsskyldighet. Trots detta informerar restaurang Perrongen alltid om menyn är tillagad med utgångna varor.

– Det står alltid på menyn så att gästerna vet om det. Jag tänker att det är bra att informera om det, säger kökschefen Carolina Borgstedt.

KLIPP: Restaurangens nya grepp – lagar maten på utgångna råvaror

Skillnaden på bäst före-datum och sista förbrukningsdag

Bäst före-datum

Bäst före-datum handlar inte om hur länge ett livsmedel är säkert, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet, det vill säga smak, färg, krispighet, spänstighet och tuggmotstånd. Det som händer efter bäst före-datum är alltså att kvaliteten så småningom blir sämre. Men maten kan fortfarande vara fullt ätbar.

Sista förbrukningsdag

Märkningen ska användas för livsmedel som lätt förstörs av mikroorganismer och där lagringstiden kan bidra till att ett livsmedel kan bli hälsoskadligt trots att det förvaras enligt förpackningens anvisning. Livsmedel som är märkta med sista förbrukningsdag anses alltså inte vara säkra att äta efter att sista förbrukningsdag har passerats. Därför får inte sådana livsmedel efter det datumet varken säljas eller ges bort.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.