Hör åklagaren berätta varför utredningen lades ner. Foto: Expressen

Därför kunde misstänkte människosmugglaren inte åtalas – trots dold inspelning

Uppdaterad
Publicerad

Trots att den före detta S-politikern själv skröt för tidningen Expressens reporter om hur han smugglat ”mängder av flyktingar” lades förundersökning om misstänkt människosmuggling ner. Nu berättar åklagaren för SVT Småland att utredningen föll med hans raderade Facebookinlägg.

– Det beror på att man inte kunde styrka brott, säger Anna Edebalk, åklagare vid internationella åklagarkammaren i Malmö till SVT Småland.

Det var var förra hösten som en politiker från Småland erbjöd sig att smuggla ett barn från Grekland till Sverige för 20 000. Men barnet fanns inte och personen som sedan mannen stämde träff med på Kreta var egentligen tidningen Expressens reporter.

Artikeln ledde till en utredning om misstänkt människosmuggling. Men i slutet av augusti lades förundersökningen ner.

– Som jag förstått har personen åkt utomlands i tron att han ska smuggla ett barn. Men barnet fanns inte på riktigt. För att det ska vara ett försök måste det vara risk att brottet fullbordas, säger Anna Edebalk.

Raderade Facebookinläggen

Genom ett anonymt Facebookkonto ska mannen ha lagt upp annonser i chattforum som riktar sig till flyktingar – och i det smyginspelade samtalet skryter 27-åringen om att han smugglat ”mängder av flyktingar till Sverige”.

Men att detta verkligen har hänt har åklagaren inte kunnat styrka.

Vad har ni gjort för utredningsåtgärder?

– Vi har till exempel tagit kontakt med Facebook genom rättshjälp i USA och där är allt raderat.

Det har inte gått att få fram hans konversationer?

– Nej. Jag förmodar att han fått information via media att han var föremål för en förundersökning. Men det är en generell betraktelse att det kan gå till så.

Räcker det inte att han själv berättar om brotten i tidningen?

– För att åtala någon måste man ha bevisning. Man måste kunna säga tid, plats och vilken person. Vi har inte kommit så långt i utredningen att vi kan styrka brotten han själv pratat om.

I förhör har mannen förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.