Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör livsmedelsverket om beslutet – i klippet. Foto: Tim Aro/TT

Därför stoppar Livsmedelsverket det persiska vinet

Uppdaterad
Publicerad

I två år tillverkade Shahram Soltani från Växjö ett unikt persiskt vin i Sverige. Nu förklarar Livsmedelsverket varför de stoppar produktionen.

Shahram Soltani tillverkar traditionellt persiskt vin i Småländska Gemla, drömmen var att återuppliva en produkt som är förbjuden i ursprungslandet Iran.

Två år efter att han startat och registrerat sig som vinproducent stoppar nu Livsmedelsverket hans produktion. Orsaken är att druvorna är importerade från Iran.

– Vi har en väldigt stark vinlagstiftning inom EU. Att framställa vin inom EU får man bara göra på druvor odlade inom unionen, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.

Kontakt med Livsmedelsverket flera gånger

Shahram Soltani säger att han vid flera tillfällen berättat för Livsmedelsverket om sin affärsidé, utan att de nämnt EU-reglerna.

SVT har tagit del av mejlkonversationer mellan honom och Livsmedelsverket. Där framgår att flera olika personer inom myndigheten berör frågan utan att varna honom:

I januari 2022 skriver en handläggare på Livsmedelsverket och frågar om vikten han angett i sin produktion är importerade druvor eller färdigt vin.

Samma dag skriver han till Livsmedelsverket att han ska importera vindruvor från Iran till vintillverkning – och frågar om det behövs särskilda dokument för importen.

I augusti 2022 skriver han och frågar specifikt kring reglerna med druvor från Iran eftersom han vill kunna kalla vinet för vin och inte ”fruktvin” på Systembolaget.

Varför varnade ingen honom om EU-reglerna?

– Vi är en stor myndighet. Det är möjligt att de som svarade inte hade koll på det. Men det är alltid företagets ansvar att följa reglerna, säger Karin Cerenius.

Tusentals liter måste förstöras

Nu står tusentals liter druvor på jäsning, som Shahram Soltani inte får göra vin eller någon annan alkoholhaltig dryck av.

– För att det innebär en risk att hela Sverige som vinproducent kan ifrågasättas om ett företag inte följer reglerna, säger Karin Cerenius.

Finns det en möjlighet till ett undantag? Med tanke på att persiskt vin inte kan tillverkas i ursprungslandet Iran.

– Med det jag känner till om europeisk vinlagstiftning, skulle jag tro att det är väldigt svårt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.