Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shahram Soltani vet inte vad han ska göra med sina druvor i jäsning – om de går förlorade blir han av med en miljoninvestering. Foto: Olof Peterson/SVT

Persiska vinet togs in av Systembolaget – nu måste det förstöras: ”Helt galet”

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan startade Shahram Soltani från Växjö tillverkning av persiskt vin. Men nu stoppas han av Livsmedelsverket – drycken får inte kallas för vin, fruktvin eller något annat. Nu måste drycken förstöras.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger Shahram Soltani, vintillverkare i Gemla utanför Växjö.

Shahram Soltanis affärsidé är att återuppliva den persiska vintraditionen, som sträcker sig tusentals år tillbaka – men som är förbjuden i Iran sedan den islamiska revolutionen 1979.

Stoppas av Livsmedelsverket

Druvorna importeras frysta från Zagrosbergen, i Irans traditionella vinområde runt staden Shiraz. Något han berättade för Livsmedelsverket i samband med att han registrerade sig som vintillverkare 2022, enligt en mejlkonversation som SVT tagit del av.

Men nu, två år efter starten, har Livsmedelsverket plötsligt gett Shahram Soltani ett totalt förbud. Skälet är att vin inte får tillverkas av druvor importerade från länder utanför EU.

Han får inte ens göra färdigt tillverkningen medan han väntar på att överklagan ska hanteras.

– Om domstolen skulle säga att jag får fortsätta är druvorna redan vinäger, och jag har förlorat tre, fyra miljoner.

Såldes som ”fruktvin”

I somras började Systembolaget sälja hans produkt. Men inför det påpekade deras handläggare att ordet vin inte får användas om det är gjort på importerade frysta druvor.

– Så vi kallade det ”fruktvin” och ”alkoholhaltig dryck från druvor”, säger Shahram Soltani.

Detta är namn som tillåts inom EU för alkoholhaltiga frukt- och bärdrycker som inte klassas som vin.

Det persiska fruktvinet fick nya etiketter och delade hylla med till exempel blåbärs-, plommon-, och äppelvin.

Får inte heta vin – och inget annat heller

Men Livsmedelsverket stoppar också detta. Shahram Soltani får inte heller göra någon annan dryck på ”samma sätt som vin” av sina druvor.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin. Fruktvin får man göra på andra frukter, säger Karin Cerenius, enhetschef på Livsmedelsverket.

Här svarar Livsmedelsverket och berättar mer om EU:s vinlag.

Se historien om den persiska vintillverkningen i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.