Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till älgparken i Kosta i videon och se var älgkalven från Nynäshamn kan komma att bo. Foto: Hedvig Nittve/SVT

Därför vill älgparken i Kosta ta emot ensam älgkalv från Nynäshamn

Uppdaterad
Publicerad

Älgparksägaren Gill Agelstam i Kosta är beredd att ta emot den ensamma älgkalven som engagerat invånarna i Nynäshamn. Allt som saknas är ett tillstånd, från både länsstyrelsen och polisen.

Grönåsens älgpark i Kosta är en av Sveriges största älgparker. De har aldrig tagit emot en älg från det vilda förut, utan alla älgar i parken är födda i fångenskap.

Nu vill privatpersoner från Nynäshamn att parken ska ta emot en älgkalv som irrar omkring bland villaområden i Stockholms län, efter att mamman sköts ihjäl i slutet av september. För Gill Agelstam i Kosta var det självklart att ställa upp.

– Vi har plats för en till. Jag blev själv berörd av historien, säger hon.

Ett nytt hem finns alltså för kalven i Kronobergs län. Problemet är bara att polisen måste godkänna att den får fångas in, annars blir det jaktbrott.

– Processen tar tid och situationen är jätteovanlig, vi har inte rutiner för detta. Vi måste veta att parken får ta emot innan vi godkänner att den fångas in, säger Kenneth Kronberg, jakt- och viltansvarig på Stockholmspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.