Stölden från socialkontoret upprör Växjö kommuns socialchef: ”Vi har inte en massa datorer extra.” Foto: SVT/Kajsa Oscarsson

Datorer stals från socialtjänsten i Växjö: ”Rent ut sagt för jävligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen slog tjuvar till mot två kontor i Växjö – socialtjänsten och Migrationsverket. Ett tiotal datorer och ett tiotal mobiltelefoner försvann från Willans park, vilket ställde till det för socialtjänsten som fick låna teknik från andra kommunala enheter.

– Jag tycker det här är rent ut sagt för jävligt, jag blev bestört. Vi har inte massa datorer extra, vi har inte massa datorer över vid händelse av en stöld, säger kommunchefen Monica Skagne, som rasat i ett blogginlägg över inbrottet.

Socialsekreterarnas arbete försenades en aning på grund av stölden, men efter en rockad där man plockade datorer från andra enheter är kontoret igång igen. Familjer och personer som skulle få hjälp påverkades därför av stölden.

Växjö

– Det kan tyckas litet i sammanhanget, men att behöva vänta ytterligare några timmar, eller vänta till imorgon är inget roligt besked, Monica Skagne.

Lärt sig larmrutiner

Det första inbrottslarmet kom från Migrationsverket på Norrgatan. Där stals en bärbar dator och en mobiltelefon. Senare kom larm ifrån Socialtjänstens kontor, Willans park, där fler datorer och mobiltelefoner stals. Inbrotten ska ha skett någon gång mellan kl 18 och 22 på måndagskvällen.

– Gärningspersonerna har lärt sig myndigheternas och förvaltningarnas larmrutiner, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.

Polisen är övertygad om att det rör sig om samma gärningspersoner, men har ännu ingen misstänkt eller inkomna observationer.

– Tjuvarna som opererar mot just just förvaltningar och skolor bukar göra inbrott kort tid efter personal lämnat arbetsplats, säger Robert Loeffel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet