Giftet DDT även ute på fotbollsplanerna vid Örbäcken

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Västerviks kommun gjort ytterligare markundersökningar vid området där fotbollsklubben IFK har sin anläggning har de hittat spår av DDT även ute på fotbollsplanerna.

Det var i oktober förra året som insektsgiftet DDT upptäcktes i Örbäcken när kommunen undersökte området för att eventuellt bygga en ny föreningslokal på platsen. Enligt kommunen var halten ungefär tre gånger så hög som gränsen för farligt avfall. 

Kommunen beslutade då att göra en större undersökning och den är nu klar, något som Västervikstidningen var först med att berätta.

– Nu har det tagits en massa samlingsprover på flera ställen runt omkring. Den största risken vi såg var att man eventuellt kunde bli exponerad via fotbollsplanerna och proverna har nu visat att det är förhöjda halter också på planerna, säger Lars Holgersson, miljöskyddsinspektör på Västerviks kommun. 

Riskbedömning ska göras 

Nu måste kommunen gå vidare och undersöka vad det kan finnas för risker med DDT-halterna på fotbollsplanerna. De tar nu hjälp av Arbets- och miljömedicin på Universitetssjukhuset i Linköping för att göra den bedömningen. 

– De har den typen av specialistkompetens att de kan säga om planerna är farligt att använda för fotbollsspel. Det är inget som varken vi eller miljökontoret kan bedöma, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef på Västerviks kommun.   

Förhoppningsvis kommer riskbedömningen bli klar i mars. 

– Vi hoppas kunna ge besked till IFK Västervik innan en ny säsong sätter igång, säger Lars Holgersson.

I Örbäcken låg det tidigare en plantskola som använde sig av insektsgiftet DDT fram till slutet av 80-talet.

DDT

Diklordifenyltriklormetylmetan (DDT) är ett klorerat kolväte med två bensenringar. Paul Muller, som upptäckte dess insektsdödande effekt, belönades 1939 med Nobelpriset. 1943 började DDT användas i stor omfattning dels för att utrota insekter som spred sjukdomar, dels för att bekämpa skadedjur inom jord- och skogsbruk.

DDT bryts ner långsamt i naturen. Det lagras i fettvävnaden hos djur och människor och ackumuleras i näringskedjan från bytes- till rovdjur. DDT är klassificerat som miljöfarligt, giftigt vid förtäring och cancerframkallande. Det är också mycket giftigt för vattenlevande organismer och kan orsaka skadliga långtidseffekter i miljön.

DDT förbjöds i Sverige på 1970-talet. Giftet hittas dock fortfarande i levande organismer.

Källa: Miljoportalen.se, Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.