Glömminge från Öland ska till Portugal och spela Europaliga i strandfotboll. ”Vi är uträknade på förhand”, säger Emil Börjesson. Foto: SVT

Från division fyra till strandfotbollens Champions League

Uppdaterad
Publicerad

Glömminge fotbollsförening är bättre på stranden än gräsmattan. Två år i rad har man tagit hem inofficiella beachsoccer-SM.

Byn Glömminge på Öland har 600 invånare. Om några veckor åker dom till Portugal för att representera Sverige i Europas största beachsoccer turnering.

– När vi är på stranden blir det mer ”sambalir”, det gillar vi, säger Emil Börjesson, Glömminge IF.

Sämre på gräs

Glömminge spelar till vardags i fotbollens division fyra. Mindre glamoröst enligt dom själva. Men ölänningarna har lyckats desto bättre i strandfotboll, eller beachsoccer om man vill.

Två år i rad har man tagit hem den in inofficiella SM-titeln. Och nu har något av en dröm slagit in, som enda svenska herrlag åker nämligen Glömminge IF till Nazaré i Portugal.

Där ska man representera Sverige i Euro Winners Cup i slutet av maj.

”Vi är uträknade”

Strandfotbollens mostsvarighet till fotbollens Champions League skulle man kunna säga. 

– Vi är ganska uträknade på förhand. Men ingen trodde vi skulle vinna SM två år i rad så vi skall nog kunna överraska där nere också, säger Emil Börjesson.

Det  blir tufft när motstånd som Hossmo, Trekanten eller Gullringen byts mot Köpenhamn, Moskva, och Barcelona.

Euro Winners Cup pågår 29 maj – 6 juni.

På damsidan representeras Sverige av Vetlanda United.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.