De köper julklappar till okända: ”Känns gott att göra nytta”

Publicerad

För tredje året har Stadsmissionen i Kalmar hängt ut julkulor med önskningar. Personer som har det tufft har önskat sig tre saker i julklapp.

Under julen är det många som deltar i välgörenhet. Två av dem är Birgitta och Per Anders Dahlström från Kalmar. Det är inte första gången de engagerar sig i välgörenhet. Men det blir den första gången de tar en julkula.

I klippet ovan kan du hänga med på Birgittas och Per Anders jakt på den perfekta julklappen för en sexåring.

– När man tittar ut i samhället är det svårt att se den här fattigdomen. Jag tror att det är mycket värre än vad vi någonsin kan förstå egentligen, säger Per Anders Dahlström.

Birgitta Dahlström har tidigare volontärarbetat på koloniläger för barn i Stadsmissionens regi.

– För 5-8 år sen hade man en kolonivecka. I år hade man fyra, så behovet ökar hela tiden, säger Birgitta Dahlström.

Basala behov

Julkulorna går i två olika färger. Rosa för barn och grön för vuxna. Alla olika åldrar finns representerade trots att majoriteten av önskningarna kommer från barn. Skor, lego eller vinterkläder är exempel på saker som står på lapparna.

– Jag tänker att det är fruktansvärt tragiskt att inte alla har råd att köpa en jacka, säger Johanna Ingvarsson, som SVT Nyheter träffar utanför Stadsmissionens tillfälliga syateljé.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.