Här ska över 600 julklappar samlas in till behövande

Publicerad

Det är allt annat än självklart att alla har råd med julklappar. Därför annordnar Kalmar stadsmission ett projekt där personer som har det ekonomiskt svårt kan komma in med med korta önskelistor. Alla som vill är välkomna att hjälpa till med att köpa julklappar till de behövande.

– Vi har märkt ett ökat behov av hjälp just kring juletid med fler människor som sökt stöd från oss på grund av ekonomisk utsatthet. Vi vill ge allmänheten möjligheten att hjälpa till, säger Malin Engelholm, handledare som arbetat på Kalmar stadsmission i flera år.

I klippet ovan berättar Stadsmissionen hur de behövande får sina juklappar.

På olika platser i Kalmar har Stadsmissionen hängt skrivna lappar, formade som julkulor, med tre önskningar som människor behöver eller önskar sig. Där kan den som vill bidra ta en julkula, handla och sedan lämna tillbaka ett paket.

Klapparna ger Stadsmissionen sedan vidare till de behövande som kommit med önskningarna.

– Man behöver inte köpa några stora grejer. Varenda liten grej som de här barnen behöver betyder oerhört mycket, säger Jenny Jansson Pernbert från Stadsmissionen.

”Kalmar har ett stort hjärta”

En av de platser där julkulor hängts ut av Kalmar stadsmissions är vid en tillfällig syateljé i köpcentret Giraffen utanför Kalmar.

– Jag älskar engagemanget från alla människor som hjälper till runt omkring som vill göra skillnad. Kalmar har ett stort hjärta, säger Malin Engelholm.

Majoriteten är barn

I syateljén har Stadsmissionen fått in cirka 30 julklappar. En del till vuxna, men majoriteten till barn. Insamlingen kommer att fortsätta till den 19 december.

– Barnen är till antalet över 250 stycken och de har tre stycken önskningar var. Vi har över 600 önskningar totalt. Vi har fått ut 400 julkulor, säger Jens Bergzén, insamlingsansvarig på Kalmar stadsmission.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.