Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Andelen trångbodda som dessutom har en svag boendeekonomi är som högst i tre kommuner. Foto: TT/SVT

De drabbas värst av bostadsbristen

Publicerad

Att räkna antalet lediga bostäder räcker inte för att beskriva bostadsbristen. Därför har Boverket tagit fram siffror som ska beskriva den grupp människor som har svårast på bostadsmarknaden idag. 2 242 hushåll i Kalmar och Kronoberg är idag både trångbodda och har svårt att klara sin boendeekonomi, enligt rapporten.

– Vi försöker ta ett helhetsgrepp här och titta på hur många hushåll som saknar en rimlig bostad i dagsläget, säger Tor Borg, analytiker på Boverket.

Siffrorna de tagit fram ska vara till hjälp för kommunerna för att förstå hur stort problemet med bostadsbrist är, och kunna planera för hur man ska lösa bostadsförsörjningen för dem som behöver det mest.

– Det är väldigt mycket barnfamiljer som har problem, låginkomsttagare och de allra flesta är födda utomlands och bor i hyresrätt, säger Tor Borg.

Över 2000 hushåll har orimlig boendesituation

I Kalmar och Kronoberg finns det drygt 2 000 hushåll som både bor trångt och har en svår boendeekonomi, något som Boverket tycker är den tydligaste indikatorn på bostadsbrist.

Bland de kommuner där den här gruppen är störst hittar vi Lessebo, Hultsfred och Högsby – den kommun som Tove och Oskar Johansson nu lämnat.

– Det stora problemet vi har är ju ekonomiskt utsatta situationer, i övrigt har vi en hyfsat bra tillgång på bostäder, säger Anders Johansson, kommunchef i Högsby.

Boverket: Bör fokusera på sociala faktorer

I sitt medskick till regeringen trycker Boverket i rapporten på behovet av en mer socialt inriktad bostadspolitik.

– Att bygga nytt är bara en möjlig lösning. Det kanske är så att man behöver se över bostadsbidragen, titta på hur man får förtur i hyresköer, vi kanske behöver hjälpa vissa hushåll med hyreskontrakt och med finansiering, och så vidare, säger Tor Borg.

Högsby bygger nytt

Även Högsby tittar på sociala faktorer när man planerar för kommunens bostadsförsörjning, även om man i dagsläget främst fokuserat på att lösa bostadsbristen med att bygga mer.

Är de här nya lägenheterna ändamålsenliga för den här gruppen som beskrivs i Boverkets statistik?

– Vi kan inte producera bostäder för en särskild målgrupp. Syftet är att skapa flyttkedjor och skapa bättre förutsättningar för alla att få ett bra boende, säger Anders Johansson, kommunchef.

KALMAR LÄN

Borgholm 0,4

Emmaboda 1,4

Hultsfred 1,9

Högsby 1,7

Kalmar 0,8

Mönsterås 1,3

Mörbylånga 0,3

Nybro 1,4

Oskarshamn 0,7

Torsås 1,0

Vimmerby 1,0

Västervik 0,8

KRONOBERGS LÄN

Alvesta 1,5

Lessebo 2,8

Ljungby 0,8

Markaryd 1,5

Tingsryd 0,9

Uppvidinge 1,2

Växjö 1,3

Älmhult 1,2

Riksgenomsnitt: 1,2

Fotnot:

Siffrorna visar hur stor andel av hushållen i kommunen (i procent) som både är trångbodda och har en ansträngd boendeekonomi. Siffrorna är för år 2018, den senaste tillgängliga statistiken. Totalt rör det sig om 2242 hushåll i samtliga 20 kommuner i Kalmar och Kronobergs län.

Utöver trångboddhet och ansträngd boendeekonomi har Boverket sammanställt hushåll med upprepade flyttar, hushåll med långa pendlingsavstånd till arbetet och hur många hushåll som har återkommande problem med antingen trångboddhet eller ansträngd boendeekonomi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta bostäder

Mer i ämnet