Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tove och Oskar Johansson fick nog av sin förra hyresvärd och flyttade med sonen Maximilian till en tvårummare i Åseda. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Tove och Oskar flyttade från Högsby – möss och mögel i lägenheten

Publicerad

Efter att ha upptäckt svartmögel och möss i lägenheten i Berga tvingades Tove och Oskar Johanssons familj att åter börja leta bostad. Och den här gången hittade de äntligen rätt: Ett förstahandskontrakt på en tvåa i Åseda. – Allt ser väldigt ljust ut för oss nu, säger Oskar.

Det har gått ett halvår sen vi träffade Tove och Oskar Johansson i Berga i Högsby. Då hade de blivit av med allt de ägde i den förödande lägenhetsbranden i Kolsrum, men lyckats få ett boende av gamla hyresvärden – i ett hyreshus som fått mängder med klagomål från tidigare hyresgäster, och där kommunen flera gånger skickat förelägganden om att åtgärda allvarliga brister i huset.

Skulder och låga inkomster

Tove och Oskar har ingen annan inkomst än föräldrapenningen från Försäkringskassan och barnbidraget, och har fått avslag på sina tidigare ansökningar om försörjningsstöd hos Högsby kommun. Båda har skulder hos Kronofogden och får därför inte hyra lägenhet från de flesta kommunala bostadsbolagen.

– Det gör ont när man vet att ens barn är i en miljö där den inte ska vara. Då känner man som mamma att man måste göra en åtgärd, säger Tove, som desperat började söka bostad igen, efter att de upptäckt möss i lägenheten i Berga.

Hittade lägenhet via annonssajt

Till slut fick de napp på en tvåa i Åseda, via en annonssajt på nätet. Tove och Oskar beskriver det som ren tur att de fick lägenheten, som de hyr av en privat hyresvärd.

– Allt ser väldigt ljust ut för oss just nu. När vi mår så bra som vi gör nu så är allting mycket lättare, det är lättare att vilja söka jobb, det är lättare att vilja jobba, det är lättare med allt, säger Oskar.

Hade önskat mer hjälp

Tove säger att hon önskar att samhället hade kunnat hjälpa familjen mer i deras bostadssituation. Idag upplever de att de varit helt utelämnade till sig själva.

– Vissa familjer har svårare att få lägenheter. Då kanske man ska förebygga det på något sätt. Att kommunen fixar en lägenhet eller går in med pengar så man kan renovera upp en lägenhet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta bostäder

Mer i ämnet