Det var i slutet av maj som sjuvåningshuset i Nybro brann. Nu står det klart att det kan renoveras, men att de första hyresgästerna kan återvända först i september. Foto: Cecilia Ekströmer/SVT

Hyresgästerna kan börja flytta hem i höst

Uppdaterad
Publicerad

Sjuvåningshuset som brann i Nybro natten mellan den 25 och 26 maj kommer att kunna renoveras. De första hyresgästerna kommer att kunna flytta hem igen i september och oktober.

– Huset är i alla fall reparationsbart. Det har vi inte varit säkra på tidigare, säger Sulev Pull, vd på Nybrobostäder AB.

Under måndagen träffades saneringsbolaget, försäkringsbolaget och bostadsbolaget NBAB för att gå igenom besiktningsprotokollet av fastigheten. 

Brand i sjuvåningshus i Nybro

– I dag informerades vi om att det finns nio lägenheter som går att flytta tillbaka till ganska snart, men först måste det göras en del rivningar på taket och trapphus behöver saneras. Vi räknar med att inflyttning kan ske i september och oktober, säger Sulev Pull.

Totalt består sjuvåningshuset av 32 lägenheter och det är de två lägenheterna på taket som är totalförstörda. De kommer inte att kunna återställas före våren 2019. I de övriga lägenheterna räknar bostadsbolaget med inflyttning före jul.

Vad händer med hyresgästerna som inte kan flytta tillbaka på flera månader? 

– Det är respektive försäkringsbolag som fortfarande har ansvar för sina hyresgäster fram till att de kan flytta tillbaka, men vi hjälper till så gott vi kan, säger Sulev Pull.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i sjuvåningshus i Nybro

Mer i ämnet