Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De manifesterar för Ljungby lasarett som akutsjukhus Foto: Björn Gullander

De manifesterar för Ljungby lasarett som akutsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter beskedet att intensivvårdsplatserna stängs i Ljungby under sommaren hålls nu en manifestation till stöd för att behålla lasarettet i Ljungby som akutsjukhus. Högsta sjukvårdspolitikern bemöter dock oron. Enligt henne är stödet för Ljungby som akutsjukhus starkt.

Beskedet att intensivvårdsplatserna i Ljungby kommer att hållas stängda under sommaren har rört upp många känslor bland kommunmedborgarna. Nu har kommunpolitikerna tagit initiativet till en manifestation som hålls på torsdagen.

Syftet med manifestationen är att visa stöd för att behålla Ljungby som akutsjukhus.

Hade ni hållit den här manifestationen även om beskedet om IVA inte hade kommit?

– Nej, det tror jag inte. Det här blir ett läge där vi som kommunpolitiker visar att vi verkligen vill att det ska vara två akutsjukhus i Kronoberg, säger Anne Karlsson (S), oppositionsråd i Ljungby.

Eriksson (M): ”Stark enighet över alla partigränser att vi ska ha två akutsjukhus”

Men enligt Ida Eriksson (M), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, finns det inget som pekar på att Ljungby lasarett ska avvecklas som akutsjukhus.

– Det finns en väldigt tydlig och stark enighet över alla partigränser om att vi ska ha två akutsjukhus i vårt län och det finns absolut inga beslut som pekar på något annat, säger hon till SVT Småland.

Enligt Ida Eriksson är beslutet att stänga IVA-platserna enbart kopplat till att det inte gått att rekrytera personal till IVA i Ljungby under semesterperioderna.

Men Björn Gullander (V), en annan av de lokala politiker i Ljungby som står bakom manifestationen, är tveksam till Ida Erikssons löften.

– Vi blir allt fler som är i den här åldern att vi behöver vård och när kampen om resurserna hårdnar så är vi rädda att Ljungby blir förloraren, säger han till SVT Småland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ljungby

Mer i ämnet