Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är spännande, säger August Bergenfeldt som tillsammans med kompisen Olle Bixo ska visa sina legoversioner av Sollidens slott för kungaparet. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Barnen bygger Solliden i lego – för kungaparet: ”Pirrigt”

Uppdaterad
Publicerad

I år firar kungen 50 år på tronen, och det firas bland annat med en rundresa i Sverige. När kungaparet kommer till Kalmar den 16 maj kommer de bland mycket annat få se Sollidens slott i legoversion.

Det är barn i BrickMakers från föreningen Makerspace & Uppfinnarna Kalmarsund som byggt olika slott av lego.

– Vi fick frågan från länsstyrelsen som arrangerar kungabesöket om vi kunde göra något på ett kungligt tema. Då kom vi på att vi kunde utgå från Solliden och andra slott i området, säger Joel Bixo, verksamhetsansvarig.

Kalmar

”Viktiga är att ha roligt”

Vissa av slotten är tydliga miniatyrer av Sollidens slott, och andra visar en mer fri tolkning av begreppet slott.

– Tanken är inte att bygga så snyggt som möjligt, utan att vi ska ha roligt. Det har blivit allt från Solliden till fantasislott. En del ville inte bygga något slott alls och har då heller inte gjort det.

Slotten visas på slottet

Den 16 maj ska föreningen visa sina slott för kungaparet när de besöker Kalmar slott.

– Det känns både spännande och pirrigt att visa det här för kungaparet, säger August Bergenfeldt.

– Det som varit ganska kul att bygga slotten, men svårt eftersom man inte alltid hittar de bitarna man behöver, säger Olle Bixo.

Se några av legoslotten i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalmar

Mer i ämnet