Per-Åke Karlsson är en av markägarna i Nybro kommun som tar strid mot Svenska kraftnäts luftledning. Foto: Karin Ahlgren/SVT

De trappar upp striden mot Svenska kraftnät

Uppdaterad
Publicerad

Markägare och kommunen förbereder sig på strid. I kväll fattade kommunfullmäktige i Nybro beslutet att vägra ge Svenska kraftnät tillgång till kommunala vägar. Allt för att få till förhandlingar om att stoppa en ifrågasatt elledning.

På måndagskvällen samlades fullmäktige i Nybro Folkets Hus. Under kvällen fattade politikerna ett enigt beslut om att inte skriva under ett avtal med Svenska kraftnät som ger det statliga bolaget rätt att använda de vägar som Nybro kommun är väghållare till.

Beslutet är en protest. Kommunen har sedan länge sagt att man inte vill se en luftledning genom kommunen, vilket kan komma att ske om de planer på att bygga en ny ledning genom delar av Småland och Blekinge som Svenska kraftnät presenterat blir verklighet.

Kritiserad kraftledning

Markägare kritiska

Timmarna innan kommunfullmäktige samlades träffader vi Per-Åke Karlsson som en av markägarna som är berörd av Svenska kraftnäts planerade luftledning.

Han har ett hönseri alldeles intill där den nya ledningen är planerad. På hans mark planeras det att dras två kiolometer 400kilovoltsledning, mot hans vilja.

– Alltså, vi gör ju så mycket motstånd vi kan, men jag vet inte riktigt mer vad vi kan göra nu. Fast jag har ju ingen lust att släppa in dem med fordon och sånt på mina vägar, säger han.

Kommunalrådet: ”En markering”

Måndagens fullmäktigebeslut ska ses som en markering, säger Christina Davidsson (C), kommunalråd.

– Genom den här markeringen, att inte ge Svenska kraftnät nyttjanderätt vill vi markera hur vi ser på det, och samtidigt försöka förmå Svenska kraftnät att förhandla med oss.

Lantmäteriet kan öppna vägarna ändå

Men enligt Svenska kraftnät är inte avtalet det enda sättet som de kan komma åt de vägar de behöver för att bygga elledningarna.

Olof Klingvall som är pressansvarig på Svenska kraftnät har tidigare sagt till SVT Nyheter att det finns andra sätt som ändå gör det möjligt att bygga kraftledningen som ska gå från Oskarshamn via Nybro till Hemsjö i Blekinge.

– Då vänder vi oss till Lantmäteriet och de beslutar att ge oss ledningsrätt som innebär en möjlighet att nyttja vägen, säger Olof Klingvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet