Markägaren Mac Gideson som protesterat mot luftledningen drabbas av beslutet då hans mark berörs. Foto: Privat/TT

Markägare rasar mot regeringen efter kraftledningsbeslut: ”De kör över oss”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals markägare som protesterat mot Svenska kraftnäts planer på en luftledning genom Småland och Blekinge får inget gehör. Regeringen har fattat beslut om att luftledningen mellan Nybro och Hemsjö ska byggas.

– Det går inte att göra någonting åt storebror, säger markägaren Mac Gideson i Älmeboda.

Elledningen är nödvändig för att klara en driftsäker elförsörjning i södra Sverige, hävdar Svenska kraftnät.

På torsdagen fattade regeringen beslutet om tillstånd för sträckan Nybro – Hemsjö. Sträckningen Ekhydda till Nybro ska prövas på nytt av Energimarknadsinspektionen.

Kritiserad kraftledning

”Man blir uppgiven”

Tingsryds kommun är en av flera kommuner där markägare kommer att beröras av beslutet.

– Man blir uppgiven. De kör ju över en fullständigt och deras sätt att räkna på markpriset är ju sjukt, säger Mac Gideson som har sin gård i Älmeboda. Där står redan en 400 kilovolts ledning sedan innan.

”Räknar inte produktionsbortfallet”

– Nu får vi ytterligare en ledning. Det är en fruktansvärd förlust framförallt för skogen. Vi får en engångsumma för att de tar marken i anspråk men då räknar man ju inte med produktionsbortfallet. Sedan är frågan vad som händer med fastighetsvärdet.

Mac Gideson, liksom många andra markägare som protesterat mot luftledningen, anser att Svenska kraftnät istället skulle gräva ner ledningen eller bygga högre.

– Man blir verkligen uppgiven men det går inte att göra någonting åt storebror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad kraftledning

Mer i ämnet